Bijna 10.000 woonmeters in strijd tegen energiearmoede

dinsdag 09 april 2019 16:00
Bijna 10.000 woonmeters in strijd tegen energiearmoede

Bron: Pixabay

“Verbetering wooncomfort en verlaging energiefactuur” 

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) gaat via energiescans 9.750 woonmeters verdelen. De woonmeter toont de temperatuur en luchtvochtigheid in een woning, maar geeft via eenvoudige icoontjes ook aan wanneer de woning moet verlucht of verwarmd worden. "De woonmeter is geniaal in zijn eenvoud: hij helpt bewoners om inzicht te krijgen in hun energieverbruik", zegt Peeters.

De woonmeter - ontworpen door armoedevereniging Samenlevingsopbouw - is in feite een thermo-hygrometer die is uitgebreid met eenvoudige iconen. De meter geeft aan wanneer de bewoner zijn woning best even verlucht of verwarmt om schimmelvorming te voorkomen en het binnenklimaat gezonder te maken. Samenlevingsopbouw verdeelde de voorbije jaren al bijna 8.000 woonmeters bij kwetsbare gezinnen.

Energiescan

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) koopt nu bijkomend 9.750 woonmeters aan om die te verdelen via organisaties die een energiescan uitvoeren. "De woonmeter heeft zijn succes al bewezen. Daarom wil ik het systeem nog meer verspreiden over gans Vlaanderen. In de eerste plaats bij kwetsbare gezinnen, maar eigenlijk heeft iedereen er baat bij", stelt Peeters.

De minister wil de woonmeter ook aanbieden als hulpmiddel voor energiebesparing bij energiescans. "Door de temperatuur en de luchtvochtigheid zichtbaar te maken, passen mensen sneller hun gedrag aan. Daardoor verbetert hun wooncomfort en verlaagt vaak hun energiefactuur. De woonmeter is zo een eenvoudig maar zeer doeltreffend instrument in de strijd tegen energiearmoede", zegt Peeters.

Strijd tegen energiearmoede

Kwetsbare gezinnen kunnen al langer door een adviseur een energiescan van hun woning laten uitvoeren en tips laten geven om energie te besparen. Verder heeft een gezin recht op gratis energiebesparende materialen zoals een spaardouchekop, radiatorfolie en buisisolatie. In de toekomst kan een bewoner dus ook voor een woonmeter kiezen.

De woonmeter werd recent in een woning in Hasselt voorgesteld. "Toen ik de woonmeter ontving, nam ik meteen de proef op de som. Ik plaatste de woonmeter in mijn slaapkamer en 's morgens werd ik wakker bij een temperatuur van 4 graden en 80 procent luchtvochtigheid", vertelt Sandra Claes uit Turnhout. "Daar schrok ik toch van. Het deed me beseffen dat ik op zoek moet naar een gezondere woning."

In Vlaanderen kampt bijna 1 op de 5 gezinnen met energiearmoede. Een woonmeter kost 15 euro - in totaal kost de aankoop dus 146.250 euro - maar voor de ontvanger is de meter gratis. "De woonmeter zal de energiearmoede niet in één klap oplossen, maar hij is wel een klein maar sterk wapen in de strijd die we ertegen voeren", besluit Peeters.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...