Bijna 43 procent meer vastgoedtransacties is oktober door afschaffing woonbonus

maandag 04 november 2019 16:00
Bijna 43 procent meer vastgoedtransacties is oktober door afschaffing woonbonus

Bron: Pixabay

“Aankondiging heeft dus een onmiddellijk effect gehad” 

Het aantal vastgoedtransacties is in oktober met 42,9 procent gestegen in vergelijking met oktober vorig jaar. Dat is een rechtstreeks gevolg van de afschaffing van de woonbonus vanaf volgend jaar, die de Vlaamse regering eind september heeft aangekondigd. Ook ging de huizenprijs met 3,2 procent omhoog in vergelijking met de eerste negen maanden van dit jaar terwijl die van appartementen zo goed als stabiel bleef, meldt de Federatie van het Notariaat (Fednot). Die publiceerde afgelopen dinsdag ook de "notarisbarometer" voor het derde kwartaal.

In oktober 2018 werden 19.003 transacties genoteerd, in oktober 2019 zijn dat er 27.152. "Er waren in het derde trimester heel veel transacties in heel het land, met een stijging van meer dan 4 procent. Maar als we enkel kijken naar de maand oktober, dan is er enkel in Vlaanderen een stijging van 43 procent in vergelijking met een jaar eerder. De aankondiging van de aanschaffing van de woonbonus heeft dus een onmiddellijk effect gehad", zegt woordvoerder van Notaris.be Bart van Opstal.

Woonbonusdossiers

Het gaat om een ongeziene stijging, die volgens de notarissen van korte duur zal zijn. "De kans dat je in november of december nog een huis kunt kopen met de woonbonus, is zeer klein. Het criterium om die nog te krijgen is de datum dat de notaris de akte ondertekent, terwijl de cijfers voor oktober die van de compromissen zijn", zegt van Opstal, die in november en zeker in december een terugval van het aantal transacties verwacht.

Bij de notarissen is het ondertussen alle hens aan dek om de akten nog dit jaar te tekenen, aangezien de klanten erop aandringen dat dat nog gebeurt. "Notarissen gaan selecteren en dringende dossiers, de woonbonusdossiers, voorrang geven", zegt van Opstal. "Ze doen hun uiterste best om het werk er nog door te krijgen, maar aangezien ook de administraties overbevraagd zijn door de notarissen, komt bepaalde info ook trager binnen."

Stijging van korte duur

De prijzen voor huizen zijn 3,2 procent gestegen zijn in oktober in vergelijking met de eerste negen maanden van het jaar, terwijl die van appartement zo goed als stabiel bleven (-0,80 procent). Dat toont aan dat de mensen die wilden genieten van de woonbonus vooral huizen hebben gekocht. "We zagen in de eerste negen maanden al een prijsstijging van 3,2 voor appartementen en huizen, en daar komt in oktober nog eens 3,2 procent bovenop voor huizen, dat is een aanzienlijke stijging", aldus van Opstal. "We verwachten echter dat ook die extra stijging van korte duur is."

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...