Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Bijna 650 Vlamingen vestigden zich in 2013 in Zeeuws-Vlaanderen

vrijdag 07 februari 2014 14:39
Bijna 650 Vlamingen vestigden zich in 2013 in Zeeuws-Vlaanderen

“Meeste Vlamingen trokken naar Hulst” 

In 2013 hebben 648 Vlamingen de grens overgestoken om zich in Zeeuws-Vlaanderen te vestigen. Dat zijn er wel minder dan in 2012, toen 708 Vlamingen zich vestigden in Terneuzen, Hulst of Sluis. Dat meldt de Stichting Zeeuws & Vlaanderen, die vastgoed in de Nederlandse regio promoot bij Vlamingen, donderdag.

In 2011 lanceerde de stichting een charmeoffensief gericht op Vlamingen. De stichting is een consortium van onder meer bouwpromotoren, makelaars, notarissen en banken uit Zeeuws-Vlaanderen. Dat resulteerde in een grotere interesse vanuit Vlaanderen. In 2011 maakten al 450 Vlamingen de oversteek.

Jeannette Groeneveld van de gemeente Terneuzen bevestigt de cijfers. Zij verzamelde de instroomcijfers bij de administraties van de drie clustergemeenten uit Zeeuws-Vlaanderen. Terneuzen, Hulst en Sluis herbergen ook tal van andere dorpen, bijvoorbeeld Breskens, Cadzand, Axel, Sas van Gent, Hoek, Sint Jansteen of Clinge. "De instroom voor de campagne was gemiddeld 230 per jaar voor heel Zeeuws-Vlaanderen", klinkt het. In het begin van de campagne trokken de nieuwkomers vooral naar Sluis, nu is dat verspreid.

Elfde Belgische provincie

De meeste Vlamingen trokken naar Hulst. Die gemeente registreerde 265 nieuwe Vlaamse inwoners (inclusief kinderen). Op de tweede plaats volgt Terneuzen, met 252 nieuwe Vlamingen. Sluis sluit het rijtje af met 131 bijkomende Vlaamse inwoners. De cijfers staan voor de nieuwe vestigingen (648), en zijn dus niet automatisch gelijk aan het aantal vastgoedtransacties.

Volgens de Stichting Zeeuws & Vlaanderen kochten in het begin vooral grensbewoners een huis in Zeeuws-Vlaanderen, maar nu komen de Vlamingen ook uit verderaf gelegen gebieden. Vlamingen zijn nu goed voor 30 procent van de woningaankoop, klinkt het. "Zeeuws-Vlaanderen wordt steeds meer de elfde Belgische provincie."

De stichting wijst op de voordelen: goedkopere huizen en notaris- en registratiekosten die 75 procent lager liggen in vergelijking met België. 

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...