Bijna 7 op de 10 architecten denken soms aan stoppen

dinsdag 06 maart 2018 13:00
Bijna 7 op de 10 architecten denken soms aan stoppen

“Toegenomen competenties, verantwoordelijkheden, administratie, werkuren,…” 

Bijna zeven op de tien Vlaamse architecten hebben twijfels bij hun toekomst in het vak. Iets meer dan de helft (53 procent) denkt soms aan een carrièreswitch, vijftien procent denkt vaak aan stoppen. Dat blijkt uit een studie naar de sociaaleconomische positie van architecten en designers, waarvan de resultaten zondag bekendgemaakt zijn.

Architecten werken gemiddeld ongeveer 50 uur per week, 95 procent is als zelfstandige actief. Gemiddeld verdienen ze 29.807 euro netto per jaar, maar architecten geven aan dat deze verloning niet in verhouding staat tot de vereiste competenties, verantwoordelijkheden, toenemende administratieve lasten en de werkuren die ze presteren.

Wettelijk minimum

Slechts 27 procent van de architecten is tevreden over de ontvangen vergoeding voor geleverde prestaties, terwijl 65 procent aangeeft dat de financiële onzekerheid groot is. Negentig procent vindt dat er een wettelijk minimum moet komen voor het wettelijk ereloon van architecten. Ook al geven veel architecten aan dat ze een passie hebben voor hun vak, vinden ze dat het creatieve aspect bij een woning in de praktijk te weinig aan bod komt.

Terwijl bijna zeven op de tien architecten (soms) een carrièreswitch overwegen, zijn designers minder geneigd hun job stop te zetten. 43 procent denkt daar soms aan, negen procent vaak. Designers zijn ook beduidend gelukkiger dan architecten. Ze zijn meer tevreden over de vergoeding voor hun prestaties (45 procent t.o.v. 27 procent), meer tevreden over het creatieve aspect van hun job (85 procent t.o.v. 66 procent) en ze ervaren meer professionele en persoonlijke steun binnen hun professionele netwerk.

Onderzoek creatieve beroepen

De studie naar architecten en designers werd uitgevoerd door het Departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse overheid, in samenwerking met de onderzoeksgroep CuDOS van de Universiteit Gent en de Orde van Architecten - Vlaamse Raad. Via een online bevraging werden de gegevens verzameld van 1.840 architecten (25 procent van het totale aantal in Vlaanderen) en 578 designers. Het departement voerde eerder al twee gelijkaardige onderzoeken naar de sociaaleconomische positie van creatieve beroepen. In 2014 werden de acteurs bevraagd, en later, in 2016, volgden de audiovisuele sector, beeldend kunstenaars, auteurs, muzikanten en podiumkunstenaars. Architecten en designers zijn onderwerp van deze derde studie.

Genderverhouding

De architectenwereld is en blijft ook een mannenbastion, dit blijkt vooral uit de cijfers bij de oudere leeftijdsgroepen. Bij de jongere leeftijdsgroepen wordt een veel evenwichtigere genderverhouding vastgesteld: bij architecten jonger dan 35 jaar is de verhouding man/vrouw in volledige balans. De sterkere aanwezigheid van vrouwen op jonge leeftijd wordt door twee mechanismen veroorzaakt: de vroegere uitstroom van vrouwen uit het beroep omwille van de moeilijke combinatie van lange en onregelmatige werkuren en het gezinsleven, maar daarnaast zijn ook duidelijke tekenen dat vrouwen meer kiezen voor het beroep van architect... Bij designers wordt ook een daling van het aandeel vrouwen over de leeftijden vastgesteld, maar in veel mindere mate dan bij architecten en hier stelt de studie over alle leeftijden heen een evenwichtige genderverhouding vast.

(bron: Belga - Bouw en Wonen)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...