Bijna derde minder woningen vergund in eerste kwartaal

maandag 03 juli 2017 14:00
Bijna derde minder woningen vergund in eerste kwartaal

“Daling komt niet onverwacht” 

Er zijn in de eerste drie maanden van dit jaar vergunningen uitgereikt voor de bouw van 5.459 residentiële gebouwen in België, goed voor 10.863 woningen (eengezinswoningen en flats). De cijfers liggen 30 procent lager dan begin 2016, zo meldt de federale overheidsdienst Economie vrijdag.

In Vlaanderen was er zelfs een daling met 40 procent. De daling komt niet onverwacht, want begin vorig jaar piekte het aantal afgeleverde bouwvergunningen. Op 1 januari 2016 verstrengde immers het E-peil voor woningen in Vlaanderen (naar maximaal E-50) en velen hadden daarop geanticipeerd door de maanden voordien nog een vergunning aan te vragen. Die aanvragen werden dan begin 2016 goedgekeurd.

Vlaanderen

De daling van het aantal bouwvergunningen komt dan ook volledig op het conto van Vlaanderen. Daar werden in het eerste kwartaal vergunningen afgeleverd voor de bouw van 7.709 woningen, 40 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. In Wallonië stabiliseerde het aantal bouwvergunningen (goed voor bijna 2.500 woningen), in Brussel was er een stijging tot 668 vergunde woningen.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...