Bijna derde minder woningen vergund in Vlaanderen in eerste jaarhelft

maandag 07 oktober 2019 14:00
Bijna derde minder woningen vergund in Vlaanderen in eerste jaarhelft

Bron: Pixabay

“Minder vergunning in 2019 door piek in 2018” 

Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar zijn in Vlaanderen vergunningen afgeleverd voor de bouw van 20.484 woningen (eengezinswoningen en flats). Dat is ruim 31 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van het statistiekbureau Belstat.

De daling is niet onverwacht. Want in de eerste maanden van vorig jaar piekte het aantal bouwvergunningen. Dat was voornamelijk het gevolg van strengere nieuwbouwnormen die begin 2018 werden ingevoerd in Vlaanderen. Veel bouwers anticipeerden daarop en vroegen eind 2017 nog een bouwvergunning aan. Die werd dan begin 2018 goedgekeurd.

Meer flats

De Vlaamse cijfers werken ook door op het niveau van het land. In heel België werden van januari tot en met juni vergunningen afgeleverd voor de bouw van 26.308 woningen, bijna 29 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Sinds 2003 worden in België ook meer nieuwe flats vergund dan ééngezinswoningen. Tijdens de jaren 2010-2011 lagen beiden weer ongeveer op hetzelfde niveau, maar de laatste jaren wordt het verschil steeds groter ten voordele van de flats.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...