Bijna een op de drie nieuwe woonkredieten is herfinanciering bij andere bank

maandag 04 mei 2015 14:06
Bijna een op de drie nieuwe woonkredieten is herfinanciering bij andere bank

“Door lage rente zeer interessant om woonlening te herfinancieren” 

In het eerste kwartaal van 2015 werden 46.500 nieuwe hypothecaire kredietovereenkomsten afgesloten, externe herfinancieringen uitgesloten. Dat aantal herfinancieringen bij een andere bank bleef "extreem hoog", op meer dan 20.100. Dat blijkt maandag uit cijfers van Febelfin, de federatie van de financiële sector.

Onder invloed van de zeer lage rente is het zeer interessant om de woonlening te herfinancieren. In het eerste kwartaal blijkt nu dat er exact 20.172 externe herfinancieringen zijn op een totaal van 66.719 nieuwe hyothecaire kredieten. Ook in laatste kwartaal van 2014 waren er iets meer dan 20.000 externe herfinancieringen.

Over de interne herfincieringen, dus bij dezelfde bank, heeft Febelfin als sectororganisatie geen cijfers. In dat geval wordt ook geen nieuw contract ingeschreven, aldus een woordvoerster.

Kredietaanvragen

Het aantal nieuwe hypothecaire kredietovereenkomsten, alle cijfers hieronder zijn zonder de herfinancieringen, steeg op jaarbasis met 9,5 procent tot zowat 46.500. Die kredieten vertegenwoordigden met 4,5 miljard euro wel een 2,3 procent lager bedrag.

Het aantal nieuwe kredietovereenkomsten voor de aankoop van een woning daalde 11,4 procent, voor de bouw van de woning 14,8 procent. Deze dalingen vallen te verklaren doordat heel wat kopers voor het jaareinde hun lening afgerond hadden om zo van de oude, en meer gunstige, regeling van de woonbonus te genieten. Het gemiddelde ontleende bedrag voor de aankoop van een woning schommelt net als voor het bouwkrediet rond 140.000 euro.

Het aantal kredietaanvragen tot slot, ook zonder herfinanciering, steeg met 16,7 procent. 

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...