Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Bijna-energieneutrale woning in 2021: zorgen dat bouwheer dit kan blijven betalen

dinsdag 09 juli 2013 14:34
Bijna-energieneutrale woning in 2021: zorgen dat bouwheer dit kan blijven betalen

“Realistische doelstellingen opbouwen en overleg met overheid openhouden” 

Europa wil dat in 2021 alle nieuwe gebouwen 'bijna-energieneutraal' (BEN) zijn. In de aanloop moeten de lidstaten diverse stappen ondernemen om nieuwbouwwoningen doorgedreven energiezuinig te maken. Federatie Bouwunie onderzocht het effect voor de sector en waarschuwt de overheid om nieuwbouw "haalbaar" en "betaalbaar" te houden.

Energiezuinigheid

Het E-peil is een maat voor de energiezuinigheid van een gebouw, rekening houdend met tal van factoren zoals isolatie, oriëntatie, verwarming, ventilatie, enz. Hoe lager dit getal, hoe energiezuiniger de woning. Nieuwe gebouwen mogen nu maximaal een E-peil van 70 halen. Vanaf 1 januari 2014 wordt dat E60 en zal iedere nieuwbouwwoning ook een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie moeten opwekken, bijvoorbeeld via een zonneboiler, een warmtepomp of fotovoltaïsche zonnepanelen. Tussen 2015 en 2021 zal de Vlaamse overheid nog verdere tussenstappen moeten vastleggen. Mogelijk zou Vlaanderen BEN-woningen definiëren als woningen met een E-peil van maximum 30, al is hierover nog niet definitief beslist.

Extra kost

Bouwunie berekende dat het bouwen van een halfopen eengezinswoning met energiepeil E70 een meerkost van 6.700 euro vraagt. "Deze woning bouwen als een E30-huis zou met de huidige technieken een meerinvestering vragen van 35.000 euro", luidt het.

Bouwunie geeft toe dat elk project anders is, maar beklemtoont dat het toch een goede indicatie is. "Duidelijk is dat hoe lager het E-peil is, hoe moeilijker en dus hoe prijziger het wordt om het E-peil nog verder te verlagen. Dit doet, vooral bij kleine rijwoningen, de vraag rijzen of het sop de kool nog waard is en of de meerkosten nog opwegen tegen de baten".

Beleid

De Vlaamse overheid moet dit goed in het achterhoofd houden bij het uitstippelen van haar beleid, waarschuwt Bouwunie. "Het bouwen van nieuwe woningen - wat overigens noodzakelijk is, gezien de demografische evoluties en de noodzaak aan modernisering van het woningenpark - moet haalbaar en betaalbaar blijven." Bouwunie vraagt daarom realistische doelstellingen en blijft graag in overleg met de overheid zoeken naar oplossingen. 

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...