Bijna niemand kiest nog voor variabele rentevoet

vrijdag 30 oktober 2015 11:59
Bijna niemand kiest nog voor variabele rentevoet

“Meerderheid kiest voor zekerheid” 

Amper 0,36 procent van de kredietnemers die in het derde kwartaal een hypothecair krediet aangingen, koos voor een variabele rentevoet. Dat blijkt uit cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet.

Wie een huis bouwt, verbouwt of koopt, kiest in meer dan negen op de tien keer voor een vaste rentevoet of een variant daarop. In de huidige context van extreem lage rentevoeten is het logisch dat de overgrote meerderheid kiest voor zekerheid, om de lage rentevoeten nog twintig of dertig jaar aan te houden.

Evolutie

Amper één op de 250 kredietnemers (0,36 procent) kiest nog voor een variabele rentevoet: het laagste cijfer in jaren. Zo koos een jaar geleden nog 2,5 procent voor een variabele rentevoet. "We mogen er van uitgaan dat dit cijfer nog nooit zo laag is geweest", luidt het bij Febelfin, de federatie van de financiële sector, waartoe de BVK behoort.

De verhouding tussen variabele en vaste rentevoeten kan enorm schommelen, afhankelijk van de rente op de markt. Ter vergelijking: in het eerste kwartaal van 2010 koos nog 45 procent voor een jaarlijks veranderlijke rentevoet, blijkt uit cijfers van Febelfin. In het derde kwartaal werden iets meer dan 66.000 hypothecaire kredietovereenkomsten verstrekt, voor meer dan 7,3 miljard euro. Zowel de kredieten voor aankoop, renovatie als bouw gingen in stijgende lijn. Ook het aantal herfinancieringen blijft erg hoog, ook al lijkt er een daling in zicht.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...