Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

BIV telt met 9.000 makelaars recordaantal vastgoedmakelaars in België

maandag 12 augustus 2013 14:22
BIV telt met 9.000 makelaars recordaantal vastgoedmakelaars in België

“Vastgoedmakelaars blijven nog lang na pensioenleeftijd actief” 

Ons land telt voor het eerst sinds 2000 meer dan 9.000 vastgoedmakelaars. Een recordaantal, zo constateert het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) in zijn Jaarverslag 2012. Tien jaar geleden telde ons land nog "maar" 8.506 vastgoedprofessionals. Voorts valt op dat het - nog altijd - een mannenbastion is: amper 1 op de 4 is een vrouw. De vastgoedmakelaars werken ook lang door: bijna 100 Belgische vastgoedmakelaars zijn ouder dan 76. Eén "stagiair" is zelfs 75.

Van de Belgische vastgoedprofessionals zijn 72 procent mannen, slechts 28 procent vrouwen. "De weinig aantrekkelijke uren maken de combinatie gezin-werk niet altijd even evident", zegt Dajo Hermans, woordvoerder van het BIV.

Gepassioneerd bezig zijn

Uit het jaarverslag van het Beroepsinstituut blijkt ook nog dat de gemiddelde leeftijd tussen 40 en 55 jaar schommelt. Amper 7,8 procent is jonger dan 30 jaar. Maar wie de makelaarsmicrobe te pakken heeft, raakt er niet makkelijk van "verlost". Het BIV telde in heel België vorig jaar 355 titularissen tussen 66 en 70 jaar, 170 makelaars tussen 71 en 75 jaar, en nog eens 96 makelaars van 76 jaar of ouder. Bijna 9 procent werkt dus nog door na de wettelijke pensioenleeftijd.

"Langer werken dan je 65ste kan, als je gepassioneerd met je werk kan bezig zijn en dat geldt zeker voor heel wat vastgoedmakelaars", zegt Dajo Hermans. "Daarnaast zijn er ook vele bedienden die rond hun 50ste vinden dat ze genoeg ervaring hebben om zelf een kantoor te starten."
Maar ook voor hen geldt dan de verplichte stage. In 2012 had het BIV achttien stagiair-zestigplussers. De oudste stagiair was 75 jaar. 

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...