BIV, Touring en CIB reageren op idee om mobiliteitsscore in te voeren

dinsdag 16 juni 2015 13:00
BIV, Touring en CIB reageren op idee om mobiliteitsscore in te voeren

“Complexiteit van scores, attesten en fiches wordt bijzonder groot” 

Het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) vreest dat met het invoeren van een mobiliteitsscore de complexiteit voor de consument alleen maar groter wordt, en stelt voor om de informatiestromen beter te bundelen. Mobiliteitsorganisatie Touring steunt het voorstel voor een mobiliteitsscore. CIB, de Vlaamse Confederatie van Immoberoepen, wijst erop dat de regelgeving zinvol moet blijven. "Wie vandaag een woning koopt, houdt sowieso al rekening met de ligging."

"Op de eerste plaats staan we als vastgoedmakelaars achter elk initiatief dat de transparantie naar de vastgoedconsument vergroot", zegt ondervoorzitter Frank Machon (BIV). "Alleen vrezen we dat na het As-built attest (nog niet in werking), de watertoets, het E-peil, stedenbouwkundige inlichtingenfiche, onroerend erfgoed, ... de complexiteit alleen maar toeneemt. Ik twijfel geen seconde aan de correcte en goede intenties, maar we moeten erover waken dat de consument de bomen door het bos blijft zien. Misschien is het beter om in te zetten op het samenbrengen van al die informatiestromen naar een bevattelijk overzicht, als sector hebben we al vaker daarover de hand gereikt."

Mobiliteit

Mobiliteitsorganisatie Touring steunt het voorstel. "Het is de moeite waard om na te gaan wat de mogelijkheden voor verplaatsingen zijn en om ten minste een aanzet te geven aan de burger om daar even bij stil te staan", zegt woordvoerder Danny Smagghe (Touring). "Onze mobiliteitsproblemen kunnen pas worden opgelost indien iedereen zich bewust is van de moeilijkheden en daarover nadenkt. Laat ons dus dit idee een kans geven en bestuderen." 

CIB denkt dat het effect van zo'n mobiliteitsscore miniem zal zijn, omdat de ligging vandaag al wordt meegerekend in de prijs. Bovendien bestaan er "andere en betere instrumenten" om de Vlamingen te stimuleren om in kernversterkende gebieden te gaan wonen, meent de organisatie.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...