Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

BNP Paribas Fortis ziet woningleningen met 20 procent zakken in januari

donderdag 12 februari 2015 13:00
BNP Paribas Fortis ziet woningleningen met 20 procent zakken in januari

“Toch meer leningen dan januari 2014” 

Marktleider BNP Paribas Fortis heeft in januari ongeveer 20 procent minder woningleningen toegekend dan in december vorig jaar. Toch werden nog meer leningen verstrekt dan in januari 2014. Dat heeft de bank dinsdag bekendgemaakt op een persconferentie over woningleningen.

In de daling van 20 procent zijn de herfinancieringen nog inbegrepen. Als die buiten beschouwing worden gelaten, ziet BNP Paribas een daling van 60 procent. "Die enorme daling is te relativeren als we weten dat 25 procent van de jaaractiviteit in 2014 zich afspeelde in december alleen", zegt Greet Van Criekingen, Product Manager Lending Mortgage van BNP Paribas Fortis.

De aanpassing van de woonbonus vanaf 2015 en de lage rentes hebben van 2014 een topjaar gemaakt voor het vastgoedkrediet. Bij BNP Paribas Fortis lag het aantal toegestane leningen, zonder herfinancieringen, vorig jaar 10 procent hoger dan in 2013. In Vlaanderen was het effect logischerwijs het grootst, want Brussel en Wallonië hebben hun woonbonus nog niet aangepast.

Overgangsjaar

Wat 2015 betreft, verwacht de bank dat het een overgangsjaar wordt. "De nieuwe Vlaamse woonbonus zal de markt beïnvloeden", luidt het. De eerste maanden zou er een lichte terugval van de huizenverkoop zijn, zonder dat dit een grote impact heeft op de prijzen. De rentes zijn vorige maand nog licht gedaald en zullen dit jaar "zeker niet stijgen".

Eind vorig jaar lag de gemiddelde rente die op de hele markt werd toegekend voor woningleningen op 2,91 procent voor kredieten op meer dan tien jaar met een vaste rentevoet, en op 2,77 procent voor leningen met een jaarlijks variabel tarief. Het rentetarief kan, afhankelijk van de omstandigheden en voorwaarden, nog een stuk lager uitkomen. De vaste rentevoet genoot vorig jaar de voorkeur van 84 procent van de BNP-kredietnemers.

Wat dat betreft, merkt BNP Paribas Fortis overigens op dat er een ongemeen harde concurrentie heerst op de markt van de hypothecaire kredieten. "Sommigen verkopen zelfs met verlies om klanten binnen te halen", aldus product manager Nadia El Mehdi. De scherpe acties van bepaalde concurrenten komen en gaan "in golven", stelt ze vast.

Kortere looptijden

Opvallend is nog dat de aanhoudende lage rentevoeten ook tot kortere looptijden hebben geleid. Bij BNP Paribas Fortis liepen de leningen vorig jaar voor gemiddeld 223 maanden (ruim 18 jaar), waar dan in 2013 nog 234 maanden was. Leningen van 30 jaar of meer zijn erg uitzonderlijk geworden. De gemiddelde maandelijkse afbetaling bedraagt 638 euro.

De bank gaat er prat op dat er amper woonkredieten opgezegd worden of met achterstallige betalingen kampen, in beide gevallen minder dan 1 procent. Drie criteria worden gehanteerd bij het toekennen van de lening: 20 procent van de koopprijs van een woning moet de klant zelf betalen, zijn maandelijkse lasten mogen maximaal 40 procent van zijn inkomsten bedragen en er moet een maandelijks restinkomen zijn van minstens 1.250 euro.

Dat BNP Paribas Fortis die eigen regels voor verantwoord lenen soepel toepast, blijkt uit afzonderlijk gepresenteerde cijfers voor jongeren tot 30 jaar. Daaruit blijkt dat zij gemiddeld 84 procent van de waarde van hun vastgoed lenen, meer dus dan het maximum van 80 procent. De bank staat dat toe als op de andere criteria voldoende speling is.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...