Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Bouwen en verbouwen: op welke premies hebt u recht

woensdag 04 maart 2015 13:34
Bouwen en verbouwen: op welke premies hebt u recht

"Premies die u een duwtje in de rug kunnen geven" 

Een huis kopen of verbouwen is waarschijnlijk de meest ingrijpende investering die u ooit aangaat. En terwijl u bij een nieuwbouw op voorhand weet wat de prijs is, is dat bij een renovatie vaak moeilijker in te schatten. De prijs hangt af van de toestand van de woning, of u die in één keer renoveert of spreidt over verschillende jaren en uw eigen voorkeuren naar afwerking toe.

De prijzen voor verbouwingen kunnen gemiddeld schommelen tussen 750 en 1500 euro per vierkante meter. Als uw woning een goede structuur heeft, dat wil zeggen dat de funderingen, muren en vloeren in orde zijn, moet u bij een renovatie meestal nog de elektriciteit volledig vernieuwen (en eventueel tegelijk domotica installeren), centrale verwarming aanleggen, het sanitair vernieuwen, de ramen vervangen, het dak isoleren en de muren opnieuw bepleisteren.

Daarbij komt dan nog de afwerking zoals verf, vloeren, elektrische toestellen, badkamermeubilair en algemene inrichting. Maar hier heeft u zelf meer controle over de prijs. Voor de eerder genoemde werken hangt de prijs af van de toestand van uw woning. Bij zulke investeringen is het dan ook uiterst belangrijk welke premies u kan aanvragen die u een duwtje in de rug kunnen geven. Hierbij een kort overzicht van de meest voorkomende premies. De aanvragen kan u online invullen via wonen Vlaanderen of de website van de netbeheerder in uw regio. Daar vindt u ook alle voorwaarden terug.

Verbouwen

Wanneer u verbeteringswerken uitvoert voor een bedrag van minder dan 10.000 euro, kan u de Vlaamse verbeteringspremie aanvragen voor alle werkzaamheden die de bestaande woning verbeteren of die overbewoning verhelpen. Besteedt u meer dan 10.000 euro, dan kan u in aanmerking komen voor de Vlaamse renovatiepremie. Die laatste wordt dit jaar wel hervormd: in plaats van een eenmalige premie krijgt u een belastingvermindering die over drie jaar gespreid wordt. Vanaf deze zomer kan u die vernieuwde aanvraag indienen. Tot dan houdt u best uw facturen nauwkeurig bij.

Een betere isolatie zorgt ervoor dat u minder energiekosten heeft. Daarom kan u voor werken die uw isolatie verbeteren bijkomende premies via uw netbeheerder aanvragen. Welke werken komen hiervoor in aanmerking? Dakisolatie, isolatie van uw buitenmuren of spouwmuren, vervanging van uw ramen door hoogrendementsbeglazing en kelder- of vloerisolatie. Bovendien kan u voor dakisolatie via uw belastingaangifte een belastingvermindering krijgen tot 30% van het factuurbedrag.

Bouwen

Niet enkel renovatiewerken worden beloond. Ook voor nieuwbouwwoningen kan u bepaalde premies aanvragen als u energiezuinig bouwt. Hoe zuiniger, hoe meer u kan krijgen.

Wanneer u een nieuwe woning bouwt, moet die aan de wettelijke energienorm voldoen. Uw architect kan dit voor u berekenen. Komt het e-peil (energieprestatiepeil) overeen met de wettelijke norm, dan krijgt u automatisch een vermindering van uw onroerende voorheffing toegekend op uw belastingaanslagbiljet. Afhankelijk van uw e-peil krijgt u een korting van 50% of 100% voor een periode van vijf jaar toegekend.

Bouwt u bovendien zuiniger dan de wettelijke norm, kan u een extra e-peilpremie bij uw netbeheerder aanvragen.

Premies voor nieuwbouw en renovatie

Er wordt niet altijd een onderscheid gemaakt tussen nieuwbouw- en renovatieprojecten. Sommige steunmaatregelen kunnen voor beide aangevraagd worden. Het belangrijkste aspect van uw droomwoning is de hypothecaire lening. Zonder dat kan u uw project niet realiseren. Maar wat met uw afbetalingen als u opeens onvrijwillig werkloos wordt? Hiervoor heeft de overheid een oplossing voorzien: wie minstens 12 opeenvolgende maanden werkt, als werknemer of als zelfstandige in hoofdberoep, kan een gratis verzekering gewaarborgd wonen afsluiten voor 10 jaar. Die helpt u bij de aflossing van de lening voor uw hoofdverblijfplaats wanneer u onvrijwillig werkloos of arbeidsongeschikt wordt. Natuurlijk zijn er hieraan enkele voorwaarden verbonden, zeker op het gebied van tewerkstelling, maar deze verzekering is geldig op alle hypothecaire leningen voor het bouwen, kopen of renoveren van een woning.

Warmtepompen en zonneboilers zijn milieuvriendelijke manieren om respectievelijk uw huis en uw water te verwarmen. Investeert u in een van deze of beide, dan kan u bij uw netbeheerder een premie aanvragen. Deze premies zullen in de toekomst waarschijnlijk afgebouwd worden, maar zijn zeker nog geldig in 2015. De moeite waard om eens over na te denken dus.

(Bron: Home & Trends)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...