Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Bouwheren mikken hoog op vlak van energiezuinigheid

maandag 29 september 2014 14:18
Bouwheren mikken hoog op vlak van energiezuinigheid

"Helft nieuwbouwers wil bijna-energieneutraal bouwen" 

Bijna de helft van wie de bouw van een nieuwe woning plant, wil dat bijna-energieneutraal gaan doen terwijl dat pas in 2021 verplicht zal worden. Dat blijkt uit een enquête die de Vlaamse afdeling van de Orde van Architecten onder 417 personen hield die plannen hebben om te gaan bouwen of verbouwen. Aanleiding voor de enquête was het openhuizenweekend dat de Orde afgelopen weekend organiseerde onder het motto 'Mijn Huis Mijn Architect'. Het openhuizenweekend was dit jaar reeds aan haar 15de editie toe.

Tijdens dit openhuizenweekend kon men zaterdag en zondag in Vlaanderen 150 architecturale pareltjes bezoeken en er kennis maken met zowel bouwheer en architect. Speciale aandacht ging dit jaar uit naar hernieuwbare energie gezien dit bij nieuwbouw sinds 1 januari 2014 verplicht is. In aanwezigheid van Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) werd zaterdag in Langdorp (Aarschot) een persbezoek georganiseerd aan een passieve, bio-ecologische plusenergiewoning in houtskeletbouw met een E-peil van -14 en een K-peil van 22.

Uit de enquête blijkt wel degelijk een draagvlak te bestaan voor de alsmaar strenger wordende normen want deze worden zowel bij nieuwbouw als renovatie door een kleine meerderheid van toekomstige bouwheren positief onthaald. Bij nieuwbouw neemt slechts 37 procent genoegen met het halen van de huidige norm, bij verbouwers stijgt dit percentage tot 47,9. 

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...