Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Bouwsector heeft het nog steeds moeilijk

vrijdag 13 september 2013 09:15
Bouwsector heeft het nog steeds moeilijk

“Toch positieve signalen in de sector” 

De activiteit in de bouwsector is in het tweede kwartaal met 0,4 procent gedaald tegenover het eerste kwartaal. Het is de vierde daling op rij, zo blijkt uit de donderdag gepubliceerde bouwbarometer van de Confederatie Bouw. "In tegenstelling tot de algemene economie zit de bouw dus nog altijd in een recessie", luidt het. Toch duiken er positieve elementen op.

Tegenover het tweede kwartaal van 2012 ging de bouwactiviteit er met 2,5 procent op achteruit. Ook de werkgelegenheid daalde verder, met 0,3 procent op kwartaalbasis en met 2 procent op jaarbasis.

Vergunningen

Er zijn echter ook positieve signalen in de sector. Zo melden de aannemers beter gevulde orderboekjes. Ze hebben nu voor gemiddeld 5,44 maanden werk op de agenda. Daarnaast zitten ook de bouwvergunningen sinds kort opnieuw in de lift. "Van maart tot mei steeg het aantal vergunningen voor woningen met 10,5 procent en werden er 11.989 vergunningen voor nieuwe woningen afgeleverd. Dat is vooral te danken aan het aantal vergunningen voor appartementen (+30,6 procent); het aantal vergunningen voor eengezinswoningen daalde met 10,7 procent.

Ook de trend voor renovatie van woningen is positief. Ook bij de niet-woningbouw werden in de periode maart tot mei stijgingen genoteerd van vergunde volumes en renovatievergunningen.

Van mei tot juli moesten 500 bouwbedrijven de boeken neerleggen, een toename met 4,1 procent tegenover februari-april. "Het aantal faillissementen blijft op een hoog niveau, maar de trend gaat wel in dalende lijn", aldus de Confederatie Bouw. 

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...