Bouwsector - Regering plant hogere btw voor hele reeks werken

woensdag 18 november 2015 14:17
Bouwsector - Regering plant hogere btw voor hele reeks werken

“Btw-verhoging zal leiden tot meer zwartwerk” 

Bouwunie en de Confederatie Bouw zeggen dat de regering verdere bewerkingen plant van het verlaagde btw-tarief van 6 procent in de bouw. De bouwsector zegt een ontwerp van Koninklijk Besluit daarover te hebben kunnen inkijken. Onder andere muurtjes, afdaken, terrassen, opritten, vrijstaande garages en carports zouden niet meer aan 6 procent btw kunnen, net als de omvorming van fabrieksgebouwen en kantoren naar appartementen.

De bouwsector is niet te spreken over de maatregel. "Aannemers die woningen renoveren, werden al geraakt door de beslissing van de regering om het verlaagde btw-tarief van 6 procent enkel toe te staan voor woningen ouder dan 10 jaar (in plaats van 5 jaar vandaag). Over een verdere inperking van de verlaagde btw vinden we niets terug in het regeerakkoord.

Concurrentiekracht

De bouwsector is dus helemaal niet opgezet met deze maatregelen", luidt het in een persmededeling. "Iedereen weet dat een btw-verhoging van 6 naar 21 procent leidt tot meer zwartwerk. Vergeet de regering dat misschien?", zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. "Deze beslissing heeft een impact op honderden kmo's in ons land, waarvan sommige moeten vechten voor hun voortbestaan", zegt Hilde Masschelein, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

"De concurrentiekracht van de bouwsector staat zwaar onder druk door de oneerlijke concurrentie van buitenlandse bedrijven. De sector heeft dus nood aan positieve maatregelen, waaronder een aanzienlijke en onmiddellijke verlaging van de loonkost. De bouwsector heeft de regering reeds op de hoogte gebracht van deze eis en van de negatieve gevolgen voor de bouwsector als er geen gevolg aan wordt gegeven", aldus Bouwunie en de Confederatie Bouw.

Het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt zegt dat het bericht voorbarig is. "Maar we moeten wel vaststellen dat de regels zoals ze nu zijn vaak leiden tot echt absurde situaties. Een voorbeeld: De oprit van de voordeur tot aan de openbare weg is 6 procent btw, die van de voordeur tot aan de garage achteraan in de tuin is 21 procent. Als op de factuur 'aanleg parking' staat i.p.v. 'aanleg oprit', is het 21 procent. Hetzelfde geldt voor de zonnewering op maat. Aan de buitenkant van een woning is die 6 procent, aan de binnenkant 21 procent. Dat is absurd en geeft aanleiding tot discussies. We willen de regelgeving dus verduidelijken en vereenvoudigen", zegt de woordvoerder van de minister.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...