Bouwvergunningen helft hoger in Vlaanderen in eerste negen maanden 2018

woensdag 09 januari 2019 10:00
Bouwvergunningen helft hoger in Vlaanderen in eerste negen maanden 2018

Bron: Pixabay.com

“Tijdelijke piek bouwvergunningen door verstrenging energienormen” 

In Vlaanderen zijn van januari tot en met september vergunningen uitgereikt voor de bouw van 17.158 residentiële gebouwen, goed voor 38.610 woningen (eengezinswoningen en flats). De aantallen liggen de helft hoger dan in dezelfde periode 2017, zo blijkt maandag uit cijfers van het statistiekbureau Statbel.

De toename is voornamelijk het gevolg van strengere nieuwbouwnormen die begin 2018 werden ingevoerd in Vlaanderen. Veel bouwers anticipeerden daarop en vroegen eind 2017 nog een bouwvergunning aan. Die werd dan begin 2018 goedgekeurd.

Nieuwbouwnormen

Het aantal toegekende bouwvergunningen lag daardoor tot en met mei duidelijk hoger dan in dezelfde periode het jaar voordien. Nadien werd het verschil kleiner.

Bij elke verstrenging van de normen is er zo'n tijdelijke piek in de bouwvergunningencijfers. De hoge cijfers in Vlaanderen duwen ook het Belgische totaal omhoog. Van januari tot en met september werden in heel België vergunningen afgeleverd voor de bouw van 22.040 residentiële gebouwen. Die zijn goed voor 48.111 woningen, of een derde meer dan in de eerste negen maanden van 2017. In Wallonië en Brussel werden minder nieuwbouwvergunningen uitgereikt.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...