Bouwvergunningen zesde lager dan vorig jaar

dinsdag 21 november 2017 10:00
Bouwvergunningen zesde lager dan vorig jaar

“Verstrenging van E-peil voor woningen als oorzaak” 

Van januari tot en met juli werden in België vergunningen uitgereikt voor de bouw van 12.104 residentiële gebouwen, goed voor ruim 28.231 woningen (eengezinswoningen en flats). Dat laatste getal ligt 17 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit gegevens van de federale overheidsdienst Economie.

Sinds mei ligt het aantal bouwvergunningen ongeveer op hetzelfde niveau als vorig jaar, maar voordien werden er veel minder uitgereikt. Na het eerste kwartaal bijvoorbeeld, was er een kwart verschil tussen de cijfers van 2016 en 2017 voor België.

Energienormen

Dat komt omdat het aantal afgeleverde bouwvergunningen begin vorig jaar piekte. Op 1 januari 2016 verstrengde immers het E-peil voor woningen in Vlaanderen (naar maximaal E-50) en velen hadden daarop geanticipeerd door de maanden voordien nog een vergunning aan te vragen. Die aanvragen werden dan begin 2016 goedgekeurd.

Van januari tot en met juli werden er ruim 14.400 vergunningen voor renovaties afgeleverd in België, 12,5 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De FOD Economie zegt dat hij geen gedetailleerde cijfers kan geven voor Vlaanderen alleen, omdat de procedure om een bouwvergunning aan te vragen is veranderd.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...