Brexit - Eerste problemen op de Britse vastgoedmarkt tekenen zich af

dinsdag 05 juli 2016 18:00
Brexit - Eerste problemen op de Britse vastgoedmarkt tekenen zich af

“Dominostenen op Britse vastgoedmarkt beginnen te vallen” 

Twee Britse vastgoedfondsen hebben dinsdag hun tegoeden bevroren. Aviva en M&G Ivestments rechtvaardigen de beslissing door een grote toename van investeerders die zich terugtrokken en hun tegoeden opvroegen omwille van de Brexit-onzekerheid. Door de onzekerheid halen beleggers met andere woorden in grote getale hun geld terug. Daags tevoren nam het fonds Standard Life reeds dezelfde beslissing. "De dominostenen op de Britse vastgoedmarkt beginnen te vallen", zegt een analist.

Bij de Britse investeringsmaatschappij Aviva gaat het om het fonds Aviva Investors Property Trust. "De uitzonderlijke marktomstandigheden, die de hele sector treffen, hebben een onmiddellijk tekort aan liquide middelen veroorzaakt bij het fonds Aviva Investors Property Trust", zegt een woordvoerder. Om de belangen van alle investeerders te vrijwaren, werden alle transacties bij het fonds van 1,8 miljard pond onmiddellijk opgeschort, zo luidt de officiële uitleg.

Tijdelijke opschorting

Later op de dag volgde vastgoedfonds M&G Investments met dezelfde boodschap. Met een waarde van 4,4 miljard pond gaat het wel om een andere grootteorde. "De aflossingen hebben een peil bereikt waarbij M&G denkt dat het belang van de aandeelhouders het best gediend is met een tijdelijke opschorting van de handel."

Maandag nam Standard Life (2,9 miljard pond) reeds dezelfde stap. De Britse vastgoedsector wordt momenteel zwaar getroffen door de Brexit omdat investeerders een afkoeling van de vastgoedmarkt vrezen. Analisten menen bijvoorbeeld dat de waarde van kantoren in Londen in de drie jaar na het effectief adieu van de Britten aan de Europese Unie tot 20 procent kunnen dalen. Op de Londense beurs incasseren de vastgoedwaarden dinsdag alvast rake klappen.

Dominostenen

Het gaat nu om drie fondsen, maar de situatie roept evenwel nare herinneringen op aan de financiële crisis in 2007 en 2008. De vastgoedfondsen werden toen voor dezelfde redenen gedwongen de tegoeden te bevriezen. Wat volgde was een vastgoedafkoeling, met waardedalingen tot 40 procent ten opzichte van de piekwaarden.

Analist Laith Khalaf van Hargreaves Lansdown verwoordt het dinsdag als volgt: "De dominostenen beginnen te vallen op de Britse markt van commercieel vastgoed." De fondsen zitten dan met een probleem, omdat het langer duurt om vastgoed te verkopen om zo het nodige geld vrij te maken voor wie zich terugtrekt. En de cashbuffers zijn dan reeds aangetast door de eerste investeerders die de deur achter zich dichttrokken.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...