Brexit - Huizenprijzen in centrum Londen kennen scherpste daling in bijna zeven jaar

woensdag 03 augustus 2016 17:00
Brexit - Huizenprijzen in centrum Londen kennen scherpste daling in bijna zeven jaar

“Groeiende onzekerheid sinds Brexit-referendum en stijgende taksen” 

De huizenprijzen in het centrum van Londen - meteen ook één van de duurste buurten van Groot-Brittannië - krijgen klappen. De prijsindex van consultant Knight Frank is vorige maand met 1,5 procent gezakt. De consultant verwijst naar de groeiende onzekerheid sinds het Brexit-referendum en naar de stijgende taksen. De daling is de grootste sinds oktober 2009, toen de Londense huizenmarkt zich begon te herstellen van de financiële crisis.

Door de vastgoedtaksen, die begin dit jaar de hoogte in gingen, was er al een neerwaartse trend merkbaar. Die wordt nu versneld.

Het commercieel vastgoed in Londen krijgt de grootste klappen. Vorige maand werd al duidelijk dat heel wat beleggers hun geld weghaalden uit vastgoedfondsen, waardoor sommige fondsen op slot gingen. Onlangs waren er ook steeds meer waarschuwingen van makelaars en vastgoedbedrijven dat ook de residentiële markt onder druk staat, zowel inzake prijzen als vraag.

Onzekerheid

"Sinds de stemming over een vertrek uit de Europese Unie hebben een aantal kopers al korting gevraagd, waarbij ze verwijzen naar het klimaat van politieke en economische onzekerheid", zegt Tom Bill, hoofd van het Londense onderzoeksteam van Knight Frank.

De impact is het grootst in de buurt Knightsbridge, waar zich het winkelcomplex Harrods bevindt. Daar zakte de prijsindex vorige maand met 7,3 pct. Andere buurten meer in het oosten van Londen zien de huizenprijzen nog altijd stijgen.

En ondanks de prijsdaling in het centrum blijft de Britse hoofdstad nog altijd erg duur. De prijzen liggen er ruim 50 procent hoger dan eind 2009.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...