Brusselse regering koopt 5 transitwoningen voor wie uit veiligheid uit woning moet

maandag 19 juli 2021 11:52
Brusselse regering koopt 5 transitwoningen voor wie uit veiligheid uit woning moet

Bron: Pixabay

“Gezinnen beschermen en minimum aan waardigheid bieden” 

De Brusselse regering heeft ingestemd met de aankoop van een gebouw bestaande uit 5 woningen in de Zonnebloemenstraat in Anderlecht. Daarin kunnen tijdelijk gezinnen terecht van wie de woning de veiligheid van de bewoners in gevaar brengt en waarvoor de Directie Gewestelijke Huisvestingsinspectie (DGHI) een verhuurverbod heeft opgelegd.

Het gebouw, een nieuwbouw, bestaat uit vijf appartementen met respectievelijk 1, 2 en 3 slaapkamers. Met de aankoop (1.267.000 euro exclusief btw) beschikt de huisvestingsinspectie nu over negen transitwoningen. "Het is belangrijk dat gezinnen van wie de woning een gevaar vormt voor hun veiligheid, kunnen gebruikmaken van deze tijdelijke huisvestingsoplossing, die een aanvulling is op de noodoplossingen die de gemeenten of de OCMW's kunnen aanbieden.

Gebruiksvergoeding

Het gaat in het bijzonder om gezinnen die genoodzaakt zijn te wonen in woningen waarvan de gasmeters uit voorzorg zijn verzegeld of die grote gebreken vertonen aan de elektrische, gas- of verwarmingsinstallaties", licht staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou toe. 
Deze tussentijdse huisvesting is van beperkte duur: er zullen overeenkomsten voor tijdelijke bewoning met een initiële looptijd van drie tot zes maanden worden gesloten, met de mogelijkheid om die tot hoogstens achttien maanden te verlengen. Voor de terbeschikkingstelling van de transitwoning door de DGHI zal een gebruiksvergoeding worden aangerekend, die gelijk is aan de huurprijs van de sociale verhuurkantoren. 

"Gezinnen in moeilijkheden beschermen en hen een minimum aan waardigheid bieden, namelijk een behoorlijke woning, is een prioriteit en een recht dat in onze grondwet is verankerd. Zoals we weten, is een van de uitdagingen van de renovatie van het Brusselse woningbestand de herhuisvesting van de bewoners tijdens de werken", aldus minister-president Rudi Vervoort.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...