Campagne om huur- en isolatiepremie bekender te maken

maandag 22 april 2019 11:00
Campagne om huur- en isolatiepremie bekender te maken

Bron: Pixabay

“Huurhuis isoleren? Fluitje van een cent” 

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) heeft afgelopen donderdag in Hasselt samen het Vlaams Energieagentschap en distributienetbeheerder Fluvius een campagne rond de huur- en isolatiepremie gelanceerd. De campagne "Huurhuis isoleren? Fluitje van een cent" moet de bekendheid van de premie verhogen, zodat de slechte kwaliteit en energie-efficiëntie van huurwoningen kunnen verbeterd worden.

Voor huurwoningen op de private markt, vaak bewoond door kwetsbare huurders, bestaan er extra hoge isolatiepremies. De huur- en isolatiepremie werd enkele jaren geleden al in het leven geroepen, maar blijkt onvoldoende bekend bij de doelgroep. De campagne moet zowel huurders als verhuurders beter bereiken en hen informeren over het nut van de huur- en isolatiepremie.

Hogere kwaliteit

"Alle woningen moeten op termijn energiezuinig worden. Dakisolatie en hoogrendementsbeglazing zijn onze absolute prioriteiten. Voor huurwoningen zijn er zeer interessante energiepremies, maar veel huurders en verhuurders zijn hier niet van op de hoogte", zegt minister Lydia Peeters.

In 2017 werden 783 huur- en isolatiepremies uitgekeerd. Vorig jaar steeg het aantal premies tot 825, goed voor een totaalbedrag van ruim 1 miljoen euro. Tijdens het eerste kwartaal van 2019 waren er 210 dossiers. "Een nieuwe website biedt de nodige informatie nu op een toegankelijke manier aan. Zowel huurders als verhuurders komen snel te weten of ze in aanmerking komen voor deze zeer interessante energiepremies", legt Peeters uit. "Bovendien zorgt een projectbegeleider ervoor dat de werken snel en efficiënt worden uitgevoerd. Zo stijgt het wooncomfort en daalt de energiefactuur van kwetsbare huurders."

Het is mogelijk om een huur- en isolatiepremie te krijgen voor drie investeringen: dakisolatie, hoogrendementsbeglazing en na-isolatie van een bestaande spouwmuur. De premie bedraagt maximaal 20 euro per vierkante meter dak- of zoldervloerisolatie, 85 euro per vierkante meter hoogrendementsglas en 12 euro per vierkante meter spouwmuurisolatie. Een projectbegeleider zorgt voor zowel de aanstelling van een aannemer als de aanvraag bij de distributienetbeheerder.

Koploper Limburg

De woningen die in aanmerking komen, zijn enerzijds private huurwoningen met een huurprijs van maximaal 521,69 euro of 571,69 euro in de centrumsteden, en anderzijds woningen van kwetsbare huurders die tot een specifieke categorie behoren, zoals beschermde afnemers en huishoudens met een budgetmeter.

De provincie Limburg is koploper in Vlaanderen op het vlak van de huur- en isolatiepremie. Zowel in 2017 als in 2018 vond meer dan een derde van de investeringen in Limburgse huurwoningen plaats. "Limburg scoort wel vaker het best op energievlak. En ook dit zijn mooie percentages. De groenste provincie van Vlaanderen kleurt zo nog wat groener", besluit Peeters.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...