CD&V wil verlaagd btw-tarief voor afbraak en heropbouw uitbreiden naar hele land

maandag 26 februari 2018 13:30
CD&V wil verlaagd btw-tarief voor afbraak en heropbouw uitbreiden naar hele land

“Enkel bij sociale of bescheiden woningen” 

CD&V wil het verlaagd btw-tarief van 6 procent voor de afbraak en heropbouw van gebouwen uitbreiden naar het hele land. Kamerlid Griet Smaers heeft daarvoor een wetsvoorstel klaargestoomd. Vandaag geldt het verlaagd tarief enkel in 32 steden en gemeenten.

Als voorwaarde voor de uitbreiding stelt Smaers wel dat het enkel om sociale of bescheiden woningen mag gaan. De 6 procent geldt sinds 2006 enkel voor de afbraak en heropbouw van gebouwen in stadsgebieden in 32 steden en gemeenten. Die regeling kwam er indertijd om de verkrotting tegen te gaan, maar schiet volgens Smaers haar doel voorbij.

"Zo is ze alleen van toepassing op gebouwen die gelegen zijn in bepaalde grotere steden en geldt ze er voor alle gebouwen, ook als het niet gaat om te renoveren gebouwen of te saneren wijken. De scheidingslijn tussen de gebieden waar het verlaagd tarief al dan niet geldt, is dus bijzonder arbitrair", legt de CD&V-politica uit.

Heropbouw

Bovendien geldt de regeling enkel als de bouwheer die het gebouw afbreekt, ook diegene is die het nieuwe gebouw heropbouwt, en dus niet als een bouwpromotor afbreekt, een woning heropbouwt en die woning vervolgens verkoopt. In de praktijk wordt dit volgens Smaers al omzeild, met nefaste gevolgen voor kopers. Overigens stelt ook Europa zich vragen bij het huidige systeem.

Daarom stelt Smaers voor het verlaagd tarief uit te breiden naar het hele land. Wel moet sprake zijn van een project met een sociaal oogmerk. De 6 procent zal volgens het voorstel enkel gelden als het gaat om de enige, eigen woning na de uitvoering van de werken waarin men nadien minstens vijf jaar zal wonen. Bovendien mag de oppervlakte van de woonst maximaal 190 vierkante meter bedragen voor een huis en 100 vierkante meter voor een appartement. Tot slot wil Smaers dat ook bouwpromotoren voor het verlaagd tarief in aanmerking komen.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...