Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Century 21 reageert op Notarisbarometer

dinsdag 14 april 2015 09:30
Century 21 reageert op Notarisbarometer

“Niet woonbonus maar strenge kredietverstrekking speelt vastgoedmarkt parten" 

Century 21 Benelux, de grootste vastgoedketen van België, merkt voor het eerste kwartaal van dit jaar een vertraging van de vastgoedmarkt. Dit in tegenstelling tot cijfers van de Notarisbarometer eerder donderdag, zo meldt Century 21 Benelux in een reactie. Volgens de vastgoedketen is het ook niet de verminderde woonbonus, "maar wel de strenge kredietverstrekking" die de Belgische vastgoedmarkt parten speelt.

Century 21 Benelux gaat akkoord met de notarissen dat de Belgische huizenmarkt de voorbije maanden zeker niet is ingestort. Op basis van haar transacties van de voorbije maanden verwacht de vastgoedgroep voor de eerste maanden van 2015 echter wel "een lichte achteruitgang van het aantal transacties met maximaal 10 procent". De vastgoedketen stelde in België een daling van de transacties vast tijdens het eerste kwartaal met 1,58 procent voor woningen en met 1,19 procent voor appartementen.

De voornaamste reden daarvoor is volgens Century 21 de strenge kredietverstrekking. "Nooit eerder was het voor jonge gezinnen zo moeilijk om - zonder financiële steun maar met wel een goed basisinkomen - een woonkrediet te kunnen verkrijgen", klinkt het.

Geen lening

"Vandaag hebben meer en meer vastgoedmakelaars de reflex ingebouwd om potentiële kopers eerst naar de bank te sturen vooraleer ze aan hun zoektocht beginnen", zegt Isabelle Vermeir van Century 21 Benelux. "Noodgedwongen, want het aantal compromissen waarop teruggekomen moet worden wegens 'geen lening gekregen' is talrijk."

Voor het hele jaar verwacht Century 21 Benelux een achteruitgang in het aantal verkopen die niet hoger zal oplopen dan 5 à 10 procent. Wat de prijzen betreft verwacht de vastgoedketen, net zoals de notarissen, een stabilisering. 

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...