Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

CIB Vlaanderen steunt voorstel van minister Homans om huurwaarborg te verhogen

donderdag 30 april 2015 14:36
CIB Vlaanderen steunt voorstel van minister Homans om huurwaarborg te verhogen

"Meer zekerheid nodig voor private verhuurders en investeerders" 

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) wil de huurwaarborg optrekken van twee naar drie maanden huur. Dat heeft de minister gezegd in het VTM-magazine 'Telefacts'. De Confederatie van Immoberoepen (CIB Vlaanderen) is tevreden met dit initiatief van de minister en hoopt dat er inderdaad meer zekerheid komt voor private verhuurders en investeerders.

De minister lanceert dit voorstel naar aanleiding van een reportage die het soms zeer gebrekkige onderhoud van huurwoningen aankaart. De vastgoedsector stelt al langer vast dat verhuurders zo goed als machteloos staan tegenover huurders die een huurhuis slecht onderhouden of zelfs totaal vernielen. Homans wil hier iets aan doen door de huurders drie maanden in plaats van twee maanden waarborg te laten betalen.

CIB Vlaanderen steunt de minister ten volle in haar voorstel om de regeling van de huurwaarborg te herbekijken. Sinds de wetswijziging in 2007 kunnen verhuurders nog slechts terugvallen op een bedrag van twee maanden huur bij wijze van vergoeding voor zowel huurachterstand als huurschade. Dit bedrag is in veel gevallen duidelijk onvoldoende gebleken als garantie voor een degelijk rendement.

Huurmarkt

Deze situatie heeft private investeerders ontmoedigd om te investeren in huurwoningen. Net daarom kiest de minister er terecht voor om het bedrag van de huurwaarborg opnieuw te verhogen, en dat kan de sector alleen maar toejuichen. Uit het Grote Woononderzoek 2013 blijkt dat 19,6% van de private verhuurders al een conflict heeft gehad met de huurder over tijdige betaling van de huur. Ook oplopende huurachterstanden blijken een probleem. Dit is het geval bij 14,2% van de private verhuurders. Nog eens 7,9% heeft reeds een conflict gehad over het onderhoud van de huurwoning. Deze cijfers tonen aan dat zowel huurschade als huurachterstand niet te onderschatten problemen zijn op de private huurmarkt.

(Bron: CIB)


Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...