Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Confederatie Bouw pleit voor grondige tax shift, maar zonder btw-verhoging voor bouwsector

maandag 16 februari 2015 10:00
Confederatie Bouw pleit voor grondige tax shift, maar zonder btw-verhoging voor bouwsector

“Oneerlijke concurrentie tegengaan” 

De Confederatie Bouw pleit voor een grondige tax shift om het probleem van de "oneerlijke concurrentie" in de bouwsector aan te pakken. Dat heeft gedelegeerd bestuurder Robert de Mûelenaere verklaard bij de voorstelling van de jaarcijfers van 2014. Hij waarschuwt evenwel dat een verhoging van de btw voor de bouwsector nefaste gevolgen zou hebben.

De Belgische bouwsector klaagt al geruime tijd de "oneerlijke concurrentie" aan die ontstaat door sociale dumping. Bedrijven uit landen met lage sociale bijdragen, zoals Polen, Hongarije en Bulgarije, nemen een steeds groter deel van de activiteit op de Belgische bouwwerven in. Hun werknemers blijven namelijk onderworpen aan de lagere sociale lasten die ze in het land van herkomst moeten betalen. Volgens de Confederatie Bouw zijn daardoor sinds 2012 al 14.000 banen verloren gegaan in de bouw.

Loonkosten

De organisatie wil dat het probleem wordt aangepakt door de loonkosten te laten zakken. "Onze boodschap aan de regering is: maak werk van de tax shift", zegt Robert de Mûelenaere. "Anders zal er niets in huis komen van het voornemen van de regering-Michel om extra banen te creëren. Tegen dit tempo zullen er tegen het eind van de legislatuur (in 2019, nvdr.) zelfs 40.000 banen in onze sector verloren zijn gegaan. Dat kost de staat 2,1 miljard euro."
Concreet pleit de organisatie voor een vermindering van de loonkosten met 13 procent, een maatregel die 400 miljoen euro zou kosten.

Afgelopen week had federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) er nog voor gepleit om ter compensatie van de lagere lasten ook naar een btw-verhoging te kijken. Maar de Mûelenaere liet donderdag blijken dat zo'n btw-verhoging in de bouw compleet uit den boze is.

"Voor de bouwsector zou dat de slechtste mogelijkheid zijn om de tax shift te financieren", verklaarde de Mûelenaere. "Dat zou een daling van het bouwvolume inhouden. En de bouwsector is de motor van de economie."

Als alternatief pleit de Mûelenaere voor "een goede combinatie van verbruik, vermogen en vervuiling."

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...