Confederatie Bouw stelt zich vragen bij strenge isolatienormen

zondag 18 februari 2018 09:00
Confederatie Bouw stelt zich vragen bij strenge isolatienormen

"Huizen zo goed geïsoleerd dat het weer vervuilend wordt" 

De isolatienormen zijn zo streng geworden dat ze hun doel voorbijschieten en allesbehalve ecologisch zijn. Dat zegt de Vlaamse Confederatie Bouw zaterdag in Het Nieuwsblad. Directeur-generaal Marc Dillen vraagt dat de overheid de regels herbekijkt. Begin dit jaar werden de isolatienormen voor nieuwbouwwoningen strenger, waardoor de isolatiepakketten voor muren, vloeren en daken almaar dikker worden en nog beter isoleren.

Volgens de Confederatie Bouw is het risico echter groot dat een nieuwbouw, dichtgeplamuurd met al dat materiaal, zal oververhitten. Dat is goed nieuws voor verkopers van lucht-luchtwarmtepompen, die voor warmte en koeling zorgen, en van airconditioning. Die verkochten op twee jaar tijd een derde meer apparaten. Goed voor het milieu is het echter niet. "Airco in januari? Dat is absurd. Zo'n installatie kost energie", aldus Marc Dille.

Milieu

En ook het extra isolatiemateriaal dat nu geplaatst moet worden, heeft een aanzienlijke ecologische voetafdruk. "Bij de productie komen klimaatgassen vrij. En die vervuiling moet dan weer gecompenseerd worden door energiezuinig te gaan bouwen."

De Confederatie vraagt dan ook dat de overheid hiermee rekening houdt vooraleer ze de regels verstrengt. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) noemt de nieuwe norm niet onrealistisch. "Energie-efficiëntie is heel belangrijk. Als Vlaamse regering willen we een norm die toekomstbestendig is, zodat mensen niet opnieuw moeten renoveren een paar jaar nadat ze gebouwd hebben."

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...