Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Confederatie reageert teleurgesteld op regeerakkoord inzake verlaagd btw-tarief

vrijdag 10 oktober 2014 14:49
Confederatie reageert teleurgesteld op regeerakkoord inzake verlaagd btw-tarief

“Lagere btw in de bouw pas op woningen van minstens 10 jaar oud” 

In de bouwsector zal het verlaagde btw-tarief, van 6 procent in plaats van 21 procent, slechts gelden voor verbouwingswerken in woningen van minstens tien jaar oud. Nu is dat al vanaf vijf jaar oud. Dat staat in het federale regeerakkoord, zo heeft de Confederatie Bouw woensdag vernomen. De sector reageert zwaar teleurgesteld op het gebrek aan relancemaatregelen.

De bouw had ook gehoopt op een btw-verlaging voor nieuwbouw, van 21 procent tot 12 procent. Maar ook daar vangt men bot bij de regeringspartijen. "Deze vraag komt er niet zomaar: enkele jaren geleden gold nog een verlaagd btw-tarief op de eerste schijf van 50.000 euro bij een nieuwbouw, en dat gaf een heuse boost aan de sector", legt Veronique Vanderbruggen van de Confederatie Bouw uit. Volgens haar zit de sector nu weer in het slop, onder meer door de lagere overheidsinvesteringen.

Door de btw-verlaging slechts op werken aan woningen vanaf tien jaar oud toe te passen, verwacht de bouwsector een terugval van de activiteit van ongeveer 0,3 tot 0,5 procent. De lagere btw was volgens de Confederatie Bouw een interessant middel tegen zwartwerk, terwijl nu gevreesd wordt dat het zwartwerk weer zal toenemen.

Overleg

Naast de btw-kwestie blijkt ook de lastenverlaging een maat voor niets voor de sector. "De bouw genoot al van lagere loonkosten, bijvoorbeeld op de eerste aanwervingen", legt Vanderbruggen uit. "Ten opzichte van de huidige toestand zullen de nieuwe regeringsmaatregelen de sociale lasten in onze sector dus slechts met 1 procent doen dalen". De communicatieverantwoordelijke wijst erop dat een Pool, die legaal in België werkt maar zijn sociale lasten in zijn thuisland betaalt, nog altijd 8 euro per uur goedkoper is dan zijn Belgische collega. "Wij worden amper 1 euro goedkoper".

De sociale dumping zorgde de voorbije jaren in de sector voor een sociaal bloedbad: volgens de Confederatie Bouw gingen er 12.000 jobs verloren. De sector reageert dan ook verbitterd op het feit dat de regering-Michel amper beterschap brengt. Er zou wel nog overleg komen met de regering over het vraagstuk sociale fraude en sociale dumping. "Maar we zijn sceptisch", aldus Vanderbruggen.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...