Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Confederatie van Immoberoepen reageert op voorstel Paul Magnette

maandag 20 januari 2014 14:59
Confederatie van Immoberoepen reageert op voorstel Paul Magnette

“PS-plan om reële huurinkomsten te belasten zou dramatische gevolgen hebben" 

Het PS-plan om reële huurinkomsten te belasten zou dramatische gevolgen hebben, zowel voor huurders als verhuurders. Dat heeft de Confederatie van Immoberoepen (CIB) laten weten. Ze reageert daarmee op een voorstel van PS-voorzitter en burgemeester van Charleroi Paul Magnette.

PS-voorzitter Paul Magnette zei vrijdag in Le Soir dat hij de inkomsten uit huur voortaan wil belasten. Hij richt zich daarbij naar eigen zeggen enkel op mensen die over veel flats of huizen beschikken. Daarom wil hij dat de belasting progressief is en toeneemt naargelang het aantal bezittingen. Over de te hanteren criteria is evenwel geen duidelijkheid. Enkele maanden geleden kwam minister van Financiën Koen Geens al met een soortgelijk idee.

Terwijl de vraag steeds groter wordt, halen volgens de CIB heel wat verhuurders hun pand uit de private huurmarkt. "De oorzaken daarvan zijn, zeker en vooral in het laagste segment, een weinig stimulerend beleid en een dalend rendement", klinkt het. "Daarbovenop komen nog een toenemend aantal wanbetalingen en gevallen van huurschade, waarmee eigenaars geconfronteerd worden." 

Gevolgen

"Een belasting op de reële huurinkomsten zou deze situatie enkel verergeren", stelt de CIB. Ze ziet vooral desastreuze gevolgen in Vlaanderen "waar de private huurmarkt steunt op verhuurders die in 95 procent van de gevallen particulieren zijn die slechts één woning verhuren en hun pand meestal als een buffer voor hun pensioen beschouwen".

Ook huurders zouden met de nieuwe belasting slechter af zijn. "Niet alleen zullen zij geconfronteerd worden met een nog krappere huurmarkt, de fiscale maatregel zal zich allicht ook in de huurprijs laten voelen." 

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...