Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Consulent moet Vlaamse architecten waterbewuster doen bouwen

maandag 27 mei 2013 14:57
Consulent moet Vlaamse architecten waterbewuster doen bouwen

“Vlaanderen voorbereiden op klimaatverandering” 

Een consulent "Waterbewust bouwen" moet architecten en ontwerpers beter doen anticiperen op het risico van overstromingen. Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege maakt voor het project een subsidie van 141.950 euro vrij. Dat laat de minister weten in een communiqué naar aanleiding van de Vlaamse Renovatiedag zondag, die dit jaar in het teken staat van water.

“In het Vlaams Adaptatieplan staan een reeks maatregelen opgelijst die Vlaanderen moeten voorbereiden op en weerbaar maken tegen klimaatverandering. Om het overstromingsrisico te beperken en schade aan woningen en gebouwen te voorkomen, moet Vlaanderen onder meer waterrobuuster gaan bouwen. En hoewel de kennis over aangepast bouwen in risicogebieden wel degelijk aanwezig is, is ze nog te weinig bekend,” aldus minister Schauvliege.

Raad en daad

De consulent gaat aan de slag bij de Vlaamse Architectenorganisatie NAV, sectororganisatie van architecten in Vlaanderen en België, en zal de architecten ondersteunen bij het maken van meer doordachte keuzes voor waterrobuust bouwen en het beheer van de waterhuishouding van een nieuwbouw of verbouwing. Er komt onder andere een helpdesk voor architecten en er zullen infosessies, cursussen en congressen worden georganiseerd. Daarnaast worden hulpmiddelen voor de sector voorzien, zoals rekenvoorbeelden en tools. Tenslotte zal de consulent optreden als intermediair tussen de sector van architecten en ontwerpers en de overheid.

"Met de waterconsulent kunnen we zoeken naar nieuwe, creatieve alternatieven voor waterbestendig bouwen, de bestaande knowhow beter verdelen en de bouwsector met raad en daad bijstaan over de waterhuishouding van hun bouwprojecten. Na een jaar gaan we het project met de waterconsulent evalueren", aldus Schauvliege.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...