Creatief wonen in een container

maandag 25 mei 2015 14:00

"Sterk, gemakkelijk te transporteren en bestand tegen alle weersomstandigheden" 

Wonen in een container is een kleine architecturale trend. De metalen dozen zijn sterk en bieden de mogelijkheid om ze modulair te stapelen tot een sterk design. Voor de gevelbekleding en het interieur kun je er alle kanten mee uit.

Het waren de wetenschappers die naar de polen trokken voor onderzoek die het voorbeeld van wonen in zeecontainers gaven. De containers bieden dan ook de nodige troeven: ze zijn sterk, gemakkelijk te transporteren en bestand tegen de weersinvloeden.

Containers stapelen

Met een beetje creativiteit kan je die zeecontainer comfortabeler inrichten dan de wetenschappers het deden. Sinds het begin van de jaren 2000 zijn er verschillende architecten in binnen- maar vooral buitenland die deze mogelijkheden ontdekten. Hun basis is een high cuub zeecontainer, een kolos van 12 meter lang, 2,5m breed en 2,5m hoog die een nuttige vloeroppervlakte van 30m² biedt. De kunst is deze containers te koppelen tot de gewenste ruimtes en vorm.

Troeven van een wooncontainer

Het bouwen met containers biedt enkele voordelen. Niet in het minst de prijs. Voor een zeecontainer van 12m betaal je grosso modo 1.500 euro. Voor 7.500 euro heb je dus een basiswoonruimte van 150m². Daar moet je dan wel nog de kraankosten voor het stapelen van de containers en de afwerkingskosten bij rekenen. Die afwerking maak je zelf zo duur als je wilt. Aan de fundering hoef je al niet veel te spenderen. De containers zijn zelfdragend. Een paalfundering of een betonnen plaat volstaan dus al om de woning te dragen. De containers kunnen ook tot enkele verdiepingen hoog worden gestapeld.

Mogelijkheden van een wooncontainer

Zoals gezegd ben je voor de afwerking volledig vrij. Je kunt de containers afwerken met een plat dak of hellend dak. Je kunt de containerlook voor de buitengevel bewaren of er een materiaal naar keuze voor plaatsen. Dat biedt ook de mogelijkheid om bijkomend te isoleren. Wanneer je dat aan de binnenzijde doet, verlies je onvermijdelijk nuttige leefruimte. Belangrijk is een goede ventilatie te voorzien. De metalen structuren zijn nagenoeg luchtdicht, waardoor ze vervuilde lucht en vocht van het wonen in de leefruimte houden.

En wil je ooit verhuizen, dan neem je de woning gewoon mee. Op een vrachtwagen en/of boot laden en rijden maar.

(Bron: Habitos.be)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...