De Roma in Borgerhout eerste winnaar van Onroerenderfgoedprijs 2016

dinsdag 11 oktober 2016 09:00
De Roma in Borgerhout eerste winnaar van Onroerenderfgoedprijs 2016

“Appreciatie voor een uniek project” 

De Roma, een art-decocinemazaal uit Borgerhout die gerenoveerd werd tot cultuurhuis, wint de eerste Onroerenderfgoedprijs 2016. De zaal sleepte ook de publieksprijs in de wacht, zo werd vrijdagavond in de Gentse Sint-Pietersabdij bekendgemaakt. De nieuwe Onroerenderfgoedprijs wil recente realisaties op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg en archeologie belonen. De eerste editie stond in het teken van erfgoed dat publiek toegankelijk is.

Uit 38 kandidaten nomineerde een jury De Roma in Borgerhout, het spoorwegfort in Duffel en de neanderthalersite Hezerwater in Veldwezelt.

"Met deze prijs tonen we onze appreciatie voor een uniek project", zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), ook bevoegd voor onroerend erfgoed. "Een project dat een voorbeeldfunctie heeft, dat kan bogen op een schitterend uitgebouwd netwerk, een project dat ingebed is in de multiculturele context van Borgerhout en bovenal een project dat gedragen is door honderden vrijwilligers. Bij deze mijn allergrootste dank en waardering voor alle handen die hebben bijgedragen aan dit schitterende project."

Restauratie

De Roma werd in 1928 opgetrokken en diende lange tijd als filmzaal en variététheater, maar sloot in 1982 de deuren. Na een eerste restauratiecampagne opende de Roma in 2003 als cultuurcentrum. Een tweede restauratiefase tussen 2010 en 2015 hielp een aantal bouwfysische problemen uit de wereld.

"De grote nadruk op lokaal talent betekende geen compromis voor de kwaliteit van de restauratie, integendeel", aldus de jury, die De Roma ook een voortrekker noemt door de financiering via crowdfunding.

De drie genomineerden krijgen elk een bedrag van 2.500 euro, voor De Roma als winnaar komt er nog eens 12.500 euro bovenop.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...