Derde minder bouwvergunningen uitgereikt in eerste jaarhelft

donderdag 08 oktober 2015 10:00
Derde minder bouwvergunningen uitgereikt in eerste jaarhelft

“Beïnvloed door strengere energie-eisen begin 2014” 

In de eerste helft van dit jaar zijn in België vergunningen uitgereikt voor de bouw van iets meer dan 22.700 woningen (eengezinswoningen en flats). Dat is een derde minder dan in dezelfde periode vorig jaar en het laagste peil in vier jaar, zo blijkt uit donderdag gepubliceerde gegevens van de federale overheidsdienst Economie.

Het is geen verrassing dat de bouwvergunningencijfers fors lager liggen dan in 2014: in het eerste kwartaal bedroeg de daling zelfs bijna 40 procent. Dat heeft voornamelijk te maken met het uitzonderlijk hoge aantal bouwvergunningen in de eerste maanden van vorig jaar. Dat leverde een piek op van meer dan 9.000 vergunningen in april en een totaal van meer dan 33.500 over de eerste jaarhelft.

Aanvraag

De cijfers werden toen beïnvloed door de strengere energie-eisen die begin dat jaar waren ingevoerd in Vlaanderen. Vele gezinnen hadden nog snel een aanvraag ingediend om nog onder de oude eisen te vallen, en die aanvragen werden begin 2014 gevalideerd door de gemeenten.

Met 22.713 afgeleverde vergunningen staat de eerste jaarhelft van 2015 ook op het laagste niveau sinds 2011. Toen werden er van januari tot en met juni minder dan 21.000 vergunningen uitgereikt.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...