Derde minder vastgoedtransacties sinds start lockdown

donderdag 23 april 2020 11:00
Derde minder vastgoedtransacties sinds start lockdown

Bron: Pixabay

“Daling wel minder groot dan verwacht”

Het aantal vastgoedtransacties in België is met nagenoeg een derde gedaald sinds 18 maart, toen er strenge maatregelen van kracht werden om het coronavirus in te dijken. De prijzen van huizen en appartementen bleven stabiel, zo zegt de notarissenfederatie donderdag.

De daling van het aantal transacties is in de drie gewesten gelijkaardig: -32,9 procent in Vlaanderen, -34,8 procent in Brussel en -32,1 procent in Wallonië, aldus Notaris.be.

Volgens woordvoerder Bart Van Opstal is de daling wel minder groot dan verwacht, omdat de notarissen dossiers die al waren opgestart, hebben kunnen afwerken. En hoewel plaatsbezoeken niet mogelijk zijn, konden er toch nieuwe dossiers worden opgestart. Bijvoorbeeld van mensen die de woonst al hadden bezocht voor de lockdown. Sinds 20 april mogen notarissen weer klanten ontvangen. En binnenkort kunnen notariële akten met digitale volmacht ondertekend worden. De kans dat het aantal transacties de komende weken weer toeneemt, is volgens de notarissenfederatie dan ook reëel.

Eindbalans

Maar de coronacrisis zal sowieso doorwegen in de eindbalans van 2020. Van Nieuwjaar tot midden april lag het aantal vastgoedtransacties in België 12,4 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar, met de grootste achteruitgang in Vlaanderen (-14,4 procent).

De coronapandemie heeft voorlopig geen impact op de gemiddelde prijs waartegen een woning verkocht wordt. Zowel de prijzen van woonhuizen als van appartementen bleven stabiel, zeggen de notarissen.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...