Dicht bij een tankstation wonen is ongezond

dinsdag 26 april 2016 14:00
Dicht bij een tankstation wonen is ongezond

“Meeste tankstations in Vlaanderen bevinden zich langs grote wegen en niet te midden van de bebouwing” 

In de directe omgeving van een tankstation wonen is slecht voor de gezondheid. Dat stellen Spaanse onderzoekers vast in het vakblad ‘Journal of Environmental Management’. Ze noteerden sterk verhoogde concentraties vluchtige organische stoffen in de buurt van benzinepompen, en die chemische stoffen kunnen de gezondheid van omwonenden schaden. De onderzoekers deden metingen in de buurt van benzinestations in de Spaanse stad Murcia.

De concentraties vluchtige organische stoffen (VOS) waren het hoogst in een straal van 50 meter rond de tankstations. Toch werden ook tot 100 meter afstand verhoogde concentraties gemeten. Van vluchtige organische stoffen is geweten dat ze tot ademhalingsproblemen en andere lichamelijke klachten kunnen leiden. Bovendien zijn het broeikasgassen, die bijdragen aan smogvorming en de opwarming van de aarde.

De wetenschappers bevelen dan ook om niet dichter dan 50 meter bij een tankstation te wonen. Voor kwetsbare groepen, zoals ouderen en kinderen, raden ze minstens honderd meter afstand aan.

Hoe zit het bij ons?

Dat er vluchtige organische stoffen zoals benzeen vrijkomen bij het tanken, is al langer bekend. Uit onderzoek in Vlaanderen in 1999 bleek nog dat er bij het tanken meer dan 1 gram VOS vrijkwam per liter getankte benzine.

De dampen zijn allesbehalve gezond, maar toch is er geen reden om je ongerust te maken. In Vlaanderen is boven een tankstation wonen – waar de blootstelling aan de stoffen het grootste zou zijn – sowieso verboden en sinds 2008 moeten alle tankstations uitgerust zijn met een damprecuperatiesysteem dat zo’n 85 procent van de schadelijke stoffen opvangt. Sindsdien is deze verplichting nog eens versterkt door een richtlijn van de Europese Unie. Bovendien bevinden de meeste tankstations in Vlaanderen zich langs grote wegen en niet – in tegenstelling tot veel Spaanse steden – te midden van de bebouwing.

(Bron: Bouw en Wonen)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...