Digitalisering breekt door in de bouwsector

dinsdag 08 oktober 2019 11:00
Digitalisering breekt door in de bouwsector

Bron: Pixabay

“Stijgend gebruik van robots, drones en 3D-printing wordt verwacht” 

De bouwsector in Vlaanderen digitaliseert steeds meer. Dat blijkt uit een rondvraag van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB). Tot nu toe gaat het vooral om interne processen die worden gedigitaliseerd, maar in de toekomst verwacht VCB een stijgend gebruik van robots, drones of 3D-printing.

Twee derde van de Vlaamse bouwbedrijven doet aan elektronische facturatie. Iets meer dan de helft (54 procent) beschikt over een digitaal kostprijsberekeningspakket; 49 procent over een pakket om kosten, opbrengsten en cashflow per bouwplaats op te volgen en 36 procent over een centraal documentatiesysteem.

Ook het gebruik van BIM (Building Information Modelling) maakt opgang: een op de vijf aannemers maakt er al gebruik van. BIM maakt het mogelijk om een gebouw of infrastructuur eerst virtueel te simuleren vooraleer het reëel wordt gebouwd.

Andere innovatieve technologieën zoals de inschakeling van (metsel)robots, het gebruik van 3D-printing of van drones zijn voorlopig nog vrij beperkt in Vlaanderen. Een nog relatief klein aantal voorlopers is er wel intensief mee bezig. Volgens de VCB zijn deze technologieën alvast beloftevol. "De infrastructuursector blijkt voor drones zelfs een potentieel van 43 procent van de markt te bieden".

Koppelingen

Ook het zogenaamde "internet of things", waardoor objecten met elkaar in verbinding staan, maakt opgang in de bouw. In het domein van hernieuwbare energie bijvoorbeeld is er een tendens naar interconnectie. Zonnepanelen en warmtepompen staan met elkaar in verbinding, of met buffermogelijkheden zoals thuisbatterijen. Op grotere schaal kunnen zo slimme wijken worden uitgebouwd.

Maar zelfs met toenemende digitalisering, heeft de bouw mensen nodig, merkt de VCB op. Er ontstaan immers nieuwe profielen, zoals metselrobotoperator of bedenker van energieneutrale wijken. De Vlaamse universiteiten en hogescholen zijn in belangrijke mate mee met de vernieuwende tools. Daarnaast vertonen ze ook veel interesse om samen te werken met bouwbedrijven, onder meer via bedrijfsstages.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...