Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Discriminatie huurmarkt - N-VA wil geen praktijktest

maandag 16 maart 2015 10:00
Discriminatie huurmarkt - N-VA wil geen praktijktest

“Onze partij wil wel inzetten op sensibilisering” 

N-VA wil geen praktijktests met zogenaamde mystery callers op de huurmarkt. Dat zegt Vlaams parlementslid en vastgoedspecialist Jelle Engelbosch vrijdag. Onder meer het Minderhedenforum en Groen hadden om dergelijke tests gevraagd.

Onderzoekers van de Universiteit Gent reageerden op 1.463 advertenties voor huurwoningen en -appartementen op het Gentse grondgebied. Uit de eerste resultaten blijkt dat er effectief een sterke ongelijke behandeling is: in één op de drie gevallen is er discriminatie bij personen met een vreemde naam en met een fysieke beperking, voor personen met een sociale uitkering stijgt dit tot bijna één op de twee.

Uit verschillende hoeken komt daarop de vraag om praktijktests uit te voeren, waarbij de overheid zelf - anoniem - verhuurders opbelt. "Daar zijn wij absoluut geen voorstander van, we willen geen heksenjacht", stelt Jelle Engelbosch. "Onze partij wil wel inzetten op sensibilisering. Als er effectief discriminatie optreedt, zijn er kanalen om dat te melden. Wij moedigen iedereen aan om dat ook effectief te doen."

Volgens N-VA bestaat er overigens een dunne lijn tussen discriminatie en selectie. "Vaak is een verhuurder enkel begaan met de mogelijkheden van de kandidaat-huurder om maandelijks te kunnen betalen", stelt de partij. Engelbosch wijst er tot slot op dat de discriminatie zich voornamelijk voordoet bij private verhuurders en minder bij immokantoren. "Bij die laatste is er de jongste jaren volop gesensibiliseerd."

Minister van Wonen en Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) wenst zelf niet te reageren op de Gentse studie.

“Schuldig verzuim”

Sp.a vindt dat N-VA met de weigering om praktijktests in te voeren schuldig verzuim pleegt. De vergelijking met een 'heksenjacht' gaat niet op, klinkt het. "Wat een absurde vergelijking van N-VA", reageert voormalig minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a). "Hekserij bestaat niet, discriminatie wel."

Volgens Vlaams parlementslid Yasmine Kherbache haalt N-VA eenvoudigweg de schouders op. "Deze manifeste conclusies hooghartig negeren? Dat is schuldig verzuim", vindt ze. "Volgens N-VA volstaat de mogelijkheid om klacht neer te leggen, terwijl iedereen weet dat de moeilijkheid er net in ligt om de discriminatie vast te stellen. Net daarom zijn praktijktests nodig. Maar in de plaats daarvan laat N-VA de gedupeerden aan hun lot over."

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...