Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Discriminatie huurmarkt - Reacties minderhedenforum en beroepsvereniging makelaars

vrijdag 13 maart 2015 16:00
Discriminatie huurmarkt - Reacties minderhedenforum en beroepsvereniging makelaars

“De inspectie zou gebruik moeten kunnen maken van praktijktests of mystery shoppers” 

De praktijktest van de universiteit Gent, waaruit blijkt dat één op drie kandidaat-huurders met een niet-Belgische naam geen afspraak krijgt om een woonst te bezichtigen, lokt reacties uit. Het minderhedenforum roept de bevoegde minister Liesbeth Homans (N-VA) op om dit probleem au serieux te nemen. Het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) zegt daarentegen dat de cijfers in perspectief moeten worden geplaatst.

"Nu Vlaanderen bevoegd wordt, moet de Vlaamse Wooninspectie de bevoegdheden en instrumenten krijgen om discriminatie op te sporen en te bestraffen. We moeten af van de vrijblijvendheid die de aanpak van discriminatie kenmerkt. Het klimaat van straffeloosheid kent geen grenzen", aldus het minderhedenforum. De inspectie zou volgens de organisatie gebruik moeten kunnen maken van praktijktests of mystery shoppers. "En dit in alle fasen van het verhuurtraject: dus niet alleen bij de eerste vraag om de woning te komen bezichtigen, maar ook bij het voorstel van het immokantoor en de uiteindelijke beslissing van de eigenaar. Zo vergroten we de pakkans van discriminerende verhuurders en immokantoren", luidt het. Het gevoerde beleid van zelfregulering faalt, zegt het minderhedenforum.

Vastgoedmakelaars

Het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) roept dan weer op om de cijfers in perspectief te plaatsen met betrekking tot de immokantoren. "De studie maakt geen onderscheid tussen publieke verhuur en verhuur via immokantoren. Daardoor zijn er geen conclusies mogelijk over de rol van de vastgoedmakelaars", luidt het. Ook moet een onderscheid gemaakt worden tussen discriminatie en selectie, vindt BIV. "Van een makelaar wordt verwacht dat hij verhuurders een minimale zekerheid biedt en dat hij huurders in bescherming neemt wanneer deze van onrealistische scenario's zouden uitgaan. Een OCMW-uitkering biedt eigenaars veel minder garantie op standvastige betalingen en dus beschermt de solvabiliteitscheck alle partijen".

Het BIV wijst er als controle- en tuchtorgaan van de sector nog op dat er jaarlijks een zeer gering aantal klachten omtrent vastgoedmakelaars binnenkomen bij de bevoegde tuchtkamers. "In 2013 handelde minder dan 1 procent van de 1.034 klachten over discriminatie".

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...