Discriminatie op de huurmarkt tegengaan door zelfregulering

maandag 23 juli 2018 13:00
Discriminatie op de huurmarkt tegengaan door zelfregulering

“Gaan we folders blijven uitdelen tot 2050?” 

Gelijkekansencentrum Unia is niet onder de indruk van het actieplan tegen discriminatie op de huurmarkt, dat vrijdag op de tafel van de Vlaamse regering lag. Het plan focust vooral op preventie, terwijl er dringend praktijktesten nodig zijn, vindt Unia. "Gaan we folders blijven uitdelen tot 2050?"

In 2050 moet iedereen toegang hebben tot een woning, is te lezen in het actieplan van Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA). Momenteel zegt nog 22 procent van de verhuurders een andere huurder te zoeken als zich een kandidaat van een andere afkomst aanbiedt. Als zich iemand aanbiedt met een huurwaarborg van het OCMW is dat zelfs 36 procent.

Om dat tegen te gaan kiest Homans voor zelfregulering. Zo wordt er een brochure rond discriminatie uitgewerkt met informatie voor huurders, eigenaars en professionals uit de sector. Met de koepelorganisaties van verhuurders en makelaars wordt bekeken of er extra vorming kan worden gegeven en of er een clausule tegen discriminatie kan worden gepromoot in de contracten. Praktijktesten komen er niet.

Extra vormingen

"Nochtans is het mogelijk om met regelgeving zo'n testen door te drukken", reageert Unia. "In het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest krijgt de inspectie binnenkort de bevoegdheid om praktijktesten uit te voeren. De ervaring in Gent leert trouwens dat discriminatie daalt als makelaars en verhuurders weten dat ze getest kunnen worden."

Verder betreurt Unia dat het plan nergens aandacht heeft om de antidiscriminatiewetgeving structureel in te bedden in de basisopleidingen van makelaars. "Toch kan dit de vastgoedmakelaars wapenen als ze discriminerende vragen krijgen van klanten. Het is wel positief dat er aandacht zal zijn voor extra vormingen van de makelaars."

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...