Discussie over (on)zin van praktijktesten in strijd tegen discriminatie op huurmarkt

donderdag 14 januari 2016 18:00
Discussie over (on)zin van praktijktesten in strijd tegen discriminatie op huurmarkt

“Hoorzitting met allerlei experts over de kwestie” 

Hoe moet de discriminatie op de huurmarkt aangepakt worden? Dat was donderdag de centrale vraag tijdens een hoorzitting met experts in het Vlaams Parlement. Dat er een probleem is, blijkt uit allerlei onderzoek. Over de beste aanpak lopen de meningen uiteen. Vooral over de (on)zin van praktijktesten is er discussie. Onder meer het Minderhedenforum, het Interfederaal Gelijkekansencentrum, het Vlaams Huurdersplatform en de partijen Groen en sp.a zijn duidelijk pro. De Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen (CIB), de vzw verenigde eigenaars en de partij N-VA zijn dan weer contra.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat er sprake is van discriminaties op de huurmarkt. Het Vlaams Parlement organiseerde daarom donderdag een hoorzitting met allerlei experts over de kwestie. Er bestaat een consensus over het feit dat discriminatie, bijvoorbeeld op basis van etnische afkomst, leeftijd of geslacht, niet door de beugel kan. Maar zodra het dan gaat over de grens waar gerechtvaardigde selectie eindigt en discriminatie begint, is het beeld meteen minder zwart-wit. Ook commerciële belangen en concurrentie in de sector speelt een rol. "De centrale vraag is: Hoe op een commercieel verantwoorde manier omgaan met de vraag tot discriminatie?", aldus Peter Decelle van CIB.

Actieplan

Dat er naast preventie en sensibilisering ook nood is aan controle en handhaving, daar bestaat ook eensgezindheid over. Maar terwijl onder meer het Minderhedenforum, het Interfederaal Gelijkekansencentrum en het Vlaams Huurdersplatform voorstander zijn van praktijktesten, zien de particuliere eigenaars en vastgoedmakelaars dat instrument niet zitten. Ook politiek zijn de meningen verdeeld. Zo zijn oppositiepartijen sp.a en Groen duidelijk voor, N-VA tegen. Ook minister van Wonen Liesbeth Homans liet eerder al verstaan dat zij geen voorstander is van praktijktesten.

De N-VA-minister werkt aan een actieplan tegen discriminatie en voor een betere toegang tot de huurmarkt. "Het aspect discriminatie en toegang tot de huurmarkt maakte deel uit van de evaluatie van de huurwetgeving", klinkt het. Verder werkt de minister aan een conceptnota over private huur, met daarin een bredere reflectie op de huurwetgeving.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...