Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Discussie rond woonbonus laait op

vrijdag 20 september 2013 10:34
Discussie rond woonbonus laait op

“Blijven financieren met de overgedragen middelen” 

De woonbonus, het belastingvoordeel dat je krijgt als je een lening voor een eigen woning afsluit, doet heel wat stof opwaaien en de meningen tussen de verschillende partijen en de vastgoedsector zelf zijn hier meer dan ooit verdeeld. Dat de Vlaamse overheid niet voldoende middelen zou hebben om dit te blijven financieren spreekt de Vlaamse Confederatie Bouw tegen, terwijl Groen alvast enkele alternatieven bekijkt om mensen een woning te laten verwerven.

“De Vlaamse overheid beschikt wel degelijk over mogelijkheden om de woonbonus te blijven financieren. Ze kan bijvoorbeeld andere overgedragen budgetten verschuiven ten gunste van het budget voor wonen.” Dat zegt de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) dinsdag. De confederatie roept de Vlaamse regering op "niet aan de woonbonus te raken vooraleer zij een coherent woonbeleid op punt heeft kunnen zetten". De hypothecaire aftrek, of woonbonus, is een van de bevoegdheden die in 2014 van het federale niveau naar de regio's wordt overgeheveld.

Staatshervorming

Volgens de VCB krijgt Vlaanderen in totaal voor 12 miljard euro bijkomende bevoegdheden en middelen in het kader van de zesde staatshervorming. "De uitgaven voor de woonbonus die vorig jaar 1,7 miljard bedroegen, vormen daar slechts een deel van. De Vlaamse overheid kan die dus blijven financieren met de overgedragen middelen", zegt de VCB.

Daarnaast zijn er ook verschuivingen mogelijk binnen het woonbonussysteem, voegt de VCB toe. Zij pleit ervoor dat de woonbonus vooral energiezuinige nieuwbouw en energiebesparende renovaties zou ondersteunen.

Herziening

Groen kaart echter de problematiek van de woonbonus aan, en is van mening dat er betere instrumenten zijn om mensen een woning te laten verwerven. "Het systeem van de woonbonus behouden, zoals het op dit ogenblik bestaat, betekent een financiële ramp voor Vlaanderen. Het systeem strookt ook al lang niet meer met het initiële idee, namelijk voor zoveel mogelijk mensen het recht op wonen garanderen. We moeten de woonbonus dringend herzien en de middelen die naar Vlaanderen komen, heroriënteren richting een gereguleerde huurmarkt met richthuurprijzen en huursubsidies". Dat zegt Vlaams parlementslid Mieke Vogels (Groen) in een reactie op het pleidooi van Open Vld en de Vlaamse Confederatie Bouw om de woonbonus in zijn huidige vorm te behouden. “Vooral hogere inkomens profiteren nu van de woonbonus en het systeem jaagt de prijzen van woningen de hoogte in. In een eigen conceptnota doet Groen alternatieve voorstellen om meer mensen aan een eigen woning te helpen en het betaalbaar wonen voor alle inwoners van Vlaanderen te realiseren", zegt Vogels.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...