Dit zijn de tien duurste steden ter wereld

woensdag 27 april 2016 16:00
Dit zijn de tien duurste steden ter wereld

“Kosten openbaar vervoer, kostprijs brood en huurprijzen onder andere in kaart gebracht” 

Wie dacht dat het leven in België soms al duur was, gaat beter niet naar Singapore op reis. De Aziatische stadstaat prijkt op één als het om duurste steden ter wereld gaat en dat al voor het derde jaar op rij. Ook in Genève en Parijs is het erg duur leven. Dat blijkt uit de jaarlijkse ranking van het instituut Economist Intelligence Unit (EIU).

Om tot de rangschikking van duurste steden ter wereld te komen, werden heel wat zaken in acht genomen. Zo werd gekeken naar hoeveel een auto er kost, de kostprijs van openbaar vervoer, huurprijzen en hoeveel geld je kwijt bent aan pakweg een brood. Alles in beschouwing genomen, komt Singapore er als duurste stad ter wereld uit. Op de hielen gevolgd door het Zwitserse Zürich. Zwitserland heeft met Genève zelfs twee steden in de top vijf staan.

Het is het derde jaar op rij dat de lijst, opgemaakt door de 'The Economist', wordt aangevoerd door Singapore. Maar andere steden zijn pijlsnel de kloof aan het dichten met de Aziatische stadstaat. Zo zijn New York en Los Angeles opnieuw een pak duurder geworden. Hong Kong schoof zelfs zeven plaatsen op in de ranglijst van in totaal 133 steden.

De top tien

1. Singapore

Zich vastklampend aan de kroon als ’s werelds duurste stad, staat Singapore voor het derde jaar op rij al aan de top van de jaarlijkse Economist Intelligence Unit-index. En dat terwijl de voorsprong op de twee volgende steden in de ranglijst bijna verwaarloosbaar is. Het bezitten van een auto is bijzonder prijzig in Singapore, net zoals transportkosten, kledij en de rekeningen bij nutsbedrijven.

2. Zürich

Het gebruik van de Zwitserse Frank, in combinatie met de structureel hoge inkomens en prijsniveaus, betekent dat Zürich en Genève zullen blijven strijden om de titel van duurste stad van Europa, aldus het rapport. Zürich klimt alvast twee plaatsen om de tweede duurste stad ter wereld te worden. 

3. Hong Kong

Een van de grootste klimmers in de Top 10 is Hong Kong. Zo is de stad veertien procent duurder dan New York. Een brood kost er 4,36 dollar (3,85 euro) terwijl je er voor een fles tafelwijn 16,47 dollar (14,57 euro) betaalt. 

4. Genève

Genève is een van de twee Zwitserse steden in de top drie en steeg drie plaatsen ten opzichte van vorig jaar. Zo is Zwitserland beter bestand tegen de bezuinigingen van de eurozone en tegen de dalende olieprijzen dan die van de EU-collega’s. De uitgaven aan recreatie en ontspanning zijn het hoogst in Genève en Zürich in vergelijking met de andere steden in de lijst.

5. Parijs

De enige stad in de top 10 die er op achteruit gaat. Parijs verliest namelijk drie plaatsen en is zo de vijfde duurste stad ter wereld geworden. Hoewel de alcohol en de tabak relatief betaalbaar zijn in vergelijking met andere Europese steden blijft Parijs toch een dure plek om te wonen.

6. Londen

Op de zesde plaats staat Londen. Deze stad klimt vijf plaatsen omhoogt tot het hoogste niveau in het Worldwide Cost of Living onderzoek sinds 2007. Londen, New York en Los Angeles zorgen samen voor de uitsluiting van Sydney, Melbourne en Oslo in de lijst van de top 10.

7. New York

De “Big Apple” stijgt 15 plaatsen en is zo de tweede hoogste stijger in de top 10. Dit brengt New York meteen op de hoogste plek sinds 2002. Door de sterke dollar en de goedkope olie blijft de inflatie laag.

8. Kopenhagen

Nog steeds op de achtste plaats staat Kopenhagen. Europese steden die niet in de eurozone horen, scoren beter dan hun collega’s met behulp van hun eigen eenheidsmunt. Dat ten gevolge van het zwakke vertrouwen in de euro.

9. Seoul

De Zuid-Koreaanse hoofdstad wint één plaats en is zo de negende duurste stad ter wereld geworden. Sommige zaken zijn er bijzonder prijzig zoals bijvoorbeeld kledij en energiekosten. Boodschappen kosten er wel een derde meer dan in New York. Een brood in Seoul kost bijvoorbeeld 12,44 dollar, in vergelijking met 8,28 dollar in New York. In Londen kost een brood dan weer 2,46 dollar, het goedkoopste in de lijst. Een pakje sigaretten kost in Seoul slechts 3,71 dollar, ongeveer een kwart van de prijs in New York of Londen.

10. Los Angeles

Het beklimmen van negentien plaatsen zorgt ervoor dat Los Angeles de top 10 in gang trapt. Over het algemeen zijn de Amerikaanse steden alvast duurder geworden door de sterke dollar. Minneapolis en San Francisco behoorden in de ranking tot de grootste winnaars. Zij stegen namelijk respectievelijk 24 en 25 plaatsen.

(Bron: The Telegraph)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...