Diverse reacties na voorstel Homans om huurwaarborg op te trekken

woensdag 31 mei 2017 10:00
Diverse reacties na voorstel Homans om huurwaarborg op te trekken

“Eerst huurwaarborglening uitwerken vooraleer waarborg te verhogen" 

Het verhogen van de huurwaarborg van twee naar drie maanden, zoals Vlaams minister voor Wonen Liesbeth Homans voorstelt, kan pas als er voldoende duidelijkheid is over de Vlaamse Huurwaarborglening. "Zolang er geen uitgewerkt voorstel is, dat besproken werd met het middenveld en dat volledig actief is, kan van een verhoging van de huurwaarborg geen sprake zijn", stelt Caritas Vlaanderen in een persbericht.

De organisatie die begaan is met de armoedeproblematiek wijst erop dat anders veel kandidaat-huurders -niet alleen de meest kwetsbaren- geen woning meer zullen vinden op de private huurmarkt. "We hebben dit ook aangekaart tijdens verschillende overlegmomenten met de minister over de vernieuwing van het Vlaamse woninghuurrecht," zegt Thijs Smeyers, coördinator bij Caritas Vlaanderen. "We begrijpen de vraag van de verhuurders om meer zekerheid in te bouwen, maar met de huidige cijfers in het achterhoofd is een brute verhoging zonder flankerende maatregelen nefast voor een grote groep mensen."

Concept huurwaarborglening

Minister Homans ziet de Vlaamse Huurwaarborglening als een oplossing, en ook Caritas is die idee genegen. "Wie zelf niet over voldoende middelen beschikt, zal kunnen lenen via de Vlaamse overheid. Je krijgt het geld rechtstreeks, zodat de verhuurder niet weet dat je dit geld zelf niet hebt. Zo vermijd je discriminatie op basis van solvabiliteit, de grootste discriminatiefactor binnen de private huurmarkt." Maar Caritas wijst erop dat de Huurwaarborglening nog niet uitgewerkt is. Pas als dat gebeurd is, en het concept is uitgetest, mag de minister de huurwaarborg verhogen, vindt de ngo.

Caritas Vlaanderen betreurt ook dat er in het nieuwe ontwerpdecreet geen wetgevende initiatieven zijn voorzien om discriminatie op de private huurmarkt aan te pakken. "Niet preventief en niet bestraffend. We hadden op meer gehoopt." Ook over de uithuiszetting van gezinnen met kinderen, schiet het decreet tekort. Caritas hoopt op nieuw overleg en het toepassen van de Armoedetoets. "We blijven in dialoog gaan met de minister omdat we blijven geloven in een sterke private huurmarkt waar ook kwetsbare mensen terecht kunnen. De sociale huurmarkt is niet de enige oplossing, maar dan moeten we er wel over waken dat de private huurmarkt open blijft voor iedereen."

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...