Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Donkere wolken boven de vastgoedmarkt

vrijdag 26 april 2013 11:29
Donkere wolken boven de vastgoedmarkt

"Vanaf 2015 komt de woningmarkt pas echt in de problemen" 

Uit een artikel van Knack dat donderdag op hun website werd gepubliceerd, blijkt dat de vastgoedprijzen stabiliseren, dat de woningmarkt op een keerpunt staat, dat de rente zal stijgen en dat de fiscale voordelen worden afgebouwd. En daar stopt het niet, de prijzen wat betreft vastgoed zullen, volgens de cijfers van de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie van de Federale Overheidsdienst Economie, ook nog eens in elkaar storten.

Julien Manceaux, vastgoedspecialist van de ING-studiedienst, maakt alvast een analyse van de cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie. "Met een prijsstijging van 3 procent blijft de prijs van de kwaliteitshuizen en - appartementen in Vlaanderen op peil. Deze tendens ligt dus in de lijn van de verwachtingen aangezien we sinds 2007 een prijsstijging zien die gelijkloopt met de inflatie," aldus de specialist.

Scharniermoment

Verder merkt Manceaux ook nog op dat het gemiddelde afbetalingsbedrag per maand sinds 2008 stabiliseerde rond 800 euro terwijl de prijzen van het woningvastgoed toch stegen. Een dalende rente en de toenemende eigen inbreng kunnen hier als grootste oorzaak gezien worden. "Daar zal anno 2013 echter verandering inkomen. Omdat de rente niet veel meer kan dalen is de limiet inzake de betaalbaarheid bereikt," klinkt het.

Manceaux heeft verder nog meer slecht nieuws. Volgens ING komt de woningmarkt vanaf 2015 pas echt in de problemen. "Als de financiële markten tot rust komen, zal de Europese Centrale Bank de rente laten stijgen," zegt Manceaux. Ook het overhevelen van de steunmaatregelen voor wonen van de federale naar de regionale overheden in 2014 zal de markt geen goed doen. "De regio's hebben namelijk te weinig middelen om de federale fiscale subsidies te kopiëren," besluit de econoom.

Meer info via trends.knack.be

(bron: trends.knack)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...