Dossier Batibouw - Bouwsector groeit sterker dan Belgische economie

dinsdag 19 december 2017 15:00
Dossier Batibouw - Bouwsector groeit sterker dan Belgische economie

“Groei van circa 3 procent voor bouwsector” 

Het ziet er naar uit dat de bouwsector het voorbije jaar sterker is gegroeid dan de Belgische economie in zijn geheel. Dat verklaarde Robert de Mûelenaere van de Confederatie Bouw woensdag bij de voorstelling van de Batibouw-beurs. Volgens hem groeide de bouwsector met ongeveer 3 procent in 2017.

De afgelopen twintig jaar kwamen er jaarlijks zowat 45.000 nieuwe woningen bij. Tussen eind 2013 en eind 2015 boomden de aanvragen voor bouwvergunningen, onder andere door de strengere energienormen in Vlaanderen. Ook in 2016 werden er nog 51.000 bouwvergunningen toegekend, maar dit jaar zou men opnieuw terugvallen op het gemiddelde van de jongste decennia, met zo'n 47.000 bouwvergunningen, luidt het.

Dure bouwgrond en streng hypotheekbeleid

De Confederatie Bouw ziet wel sterke regionale verschillen. In Wallonië zijn minder dan de helft van de vergunningen (48 procent) voor appartementen, terwijl dat in Vlaanderen al 64 procent bedraagt en in Brussel zelfs 91 procent. Volgens de sectorfederatie ligt de verklaring bij de erg dure bouwgrond.

De Confederatie Bouw maakt zich wel zorgen over het strengere hypotheekbeleid. De rente van woonkredieten gaat in stijgende lijn en dus roept de sectorfederatie de gewesten op "om een fiscaal beleid en een beleid van ruimtelijke ordening te voeren dat de uitbreiding van het woningbestand aanmoedigt, in plaats van afremt". De fiscale hervormingen die de gewesten de voorbije jaren hebben doorgevoerd, zijn volgens de Mûelenaere geen goed voorbeeld.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...