Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Dossier Batibouw - Digitale bouwaanvraag doet in juni zijn intrede

donderdag 20 februari 2014 16:59
Dossier Batibouw - Digitale bouwaanvraag doet in juni zijn intrede

“Afhandeling versnelt en vereenvoudigt procedure” 

In zes Vlaamse steden en gemeenten kan een bouwaanvraag vanaf 1 juni digitaal ingediend worden. "Het wordt sneller, eenvoudiger en transparanter om een vergunning in te dienen en op te volgen", zo zeiden de Vlaams ministers Philippe Muyters en Geert Bourgeois donderdag in koor bij de voorstelling van de digitale bouwaanvraag op Batibouw. De architecten reageren verheugd.

De digitale bouwaanvraag werd al langer aangekondigd. Oorspronkelijk was er sprake van een lancering eind 2012, maar het werd dus juni 2014. Vanaf dan is de digitale bouwaanvraag beschikbaar in Antwerpen, Balen, Brasschaat, Dendermonde, Mechelen en Wetteren.
"De digitale afhandeling versnelt en vereenvoudigt de procedure", klonk het donderdag. "Alle betrokken instanties hebben inzage en kunnen online hun advies verstrekken of vragen formuleren. Dat maakt de procedure niet alleen eenvoudiger en transparanter, het komt ook de kwaliteit van de vergunningverlening ten goede."

Besparing

Steden en gemeenten zouden tot 12 miljoen euro kunnen besparen als alle bouwdossiers digitaal afgehandeld worden. Voor alle architecten samen wordt alleen al de besparing op papier op 50 miljoen euro geschat.

De architecten reageren alvast positief. "Momenteel moet een dossier soms in achtvoud ingediend worden op de gemeente", zegt Luc Dedeyne, energieadviseur van de Bond van Vlaamse Architecten (BAV). De digitale bouwaanvraag is volgens hem een grote stap vooruit.

Ook de Vlaamse Architectenorganisatie (NAV) is tevreden. De architecten zijn vragende partij, klinkt het. Uit een recente enquête bij 600 architecten blijkt dat maar één op de tien op papier wil blijven werken. De NAV hoopt ook dat de digitale bouwaanvraag tot een verkorting van de behandelingstermijnen zal leiden.

Muyters en Bourgeois gaan ervan uit dat andere steden en gemeenten snel de stap zullen zetten naar de digitale bouwaanvraag. De N-VA-ministers zullen de Vlaamse regering vragen om een eenmalige tegemoetkoming goed te keuren voor lokale besturen die de stap willen zetten. 

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...