Dossier Batibouw - Digitale bouwaanvraag mogelijk in een op de vijf Vlaamse gemeenten

maandag 29 februari 2016 10:00
Dossier Batibouw - Digitale bouwaanvraag mogelijk in een op de vijf Vlaamse gemeenten

“772 dossiers werden intussen digitaal ingediend” 

Het digitaal indienen van een bouwaanvraag begint ingang te vinden. Een zestigtal gemeenten in Vlaanderen - of ongeveer een op de vijf - biedt momenteel die mogelijkheid aan, zo werd vernomen bij het departement Ruimte Vlaanderen van de Vlaamse overheid. Binnen een jaar worden gemeenten verplicht om dossiers digitaal te behandelen.

De digitale bouwaanvraag werd in september 2014 opgestart in drie gemeenten in Vlaanderen. Een half jaar later (tijdens de vorige editie van Batibouw) boden twaalf gemeenten de dienst aan en werden een honderdtal bouwaanvragen digitaal ingediend.

Nog eens twaalf maanden later staan we alweer een heel stuk verder. De digitale bouwaanvraag is mogelijk in een zestigtal gemeenten, "die samen goed zijn voor een bereik van zo'n 1,8 miljoen inwoners in Vlaanderen", aldus departementwoordvoerster Mie Van den Kerchove. Er werden ondertussen ook 772 dossiers digitaal ingediend.

Besparing

Bij de voorstelling van de dienst klonk het dat steden en gemeenten tot 12 miljoen euro zouden kunnen besparen als alle bouwdossiers digitaal afgehandeld worden. Voor alle architecten samen werd alleen al de besparing op papier op 50 miljoen euro geschat. Zij moeten bouwaanvragen op papier vaak in veelvoud indienen op de gemeente.

Volgend jaar zal de hele procedure er helemaal anders uitzien. Op 23 februari 2017 gaat immers de omgevingsvergunning van start, die de bestaande milieu- en stedenbouwkundige vergunning integreert in een enkele vergunning. Vanaf dan zullen gemeenten verplicht worden om de dossiers digitaal te behandelen.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...