vrijdag 23 februari 2018 12:00
“Ambitieuzer bouwen dan de norm”
De Vlaming bouwde de voorbije jaren qua energienormen steeds ambitieuzer dan wat de norm dat jaar oplegde. Die boodschap gaf Vlaams minister van Energie Bart Tommelein donderdag mee bij de start van bouw- en verbouwbeurs Batibouw.
Meer dan de helft van de Vlamingen haalt nu reeds de BEN-norm, voluit 'Bijna Energie Neutraal' (E30), vier jaar voor die van toepassing is (vanaf 2021). "Vorig jaar zaten we al aan een energiepeil van E39, of 1 punt onder de energienorm die pas vanaf dit jaar ingaat (E40)", zei Tommelein. De Vlaming denkt vooruit, klonk het, en de evolutie zette zich voort. "Meer dan de helft van de nieuwbouwwoningen haalt al de BEN-norm van E30." Het gaat vandaag om 52 procent van de nieuwbouwwoningen. "De magische grens van BEN is doorbroken, vier jaar eerder dan de wettelijke norm."
Tommelein dankt de verdere daling aan de korting op de onroerende voorheffing voor wie maximaal E30 bouwt.
Hernieuwbare energie
De jongste cijfers over Energie en Binnenklimaat (EPB) die Tommelein voorstelde gaan over op de woningen waarvoor in 2016 een bouwaanvraag is ingediend. Dat jaar was er een E-50 norm, die dit jaar naar E40 ging. In totaal bouwen al zeven op de tien Vlamingen strenger dan de wettelijke norm en 30 procent volgens de norm. Meer dan de helft bouwt dus reeds E30 of BEN.
Volgens de minister kiezen intussen bijna negen op de tien Vlamingen (87 procent) voor hernieuwbare energie bij de bouw van een nieuwe woning. Zo'n aandeel hernieuwbare energie is sinds 2014 verplicht; wie het niet doet kiest voor een 10 procent strenger E-peileis. In 2015 koos 74 procent voor het verplicht aandeel hernieuwbare energie.
Zonnepanelen spannen volgens de nieuwste cijfers de kroon en worden geplaatst op meer dan 85 procent van de nieuwbouwwoningen. Het merendeel kiest voor alleen zonnepanelen (62 procent), maar ze verschijnen ook in combinatie met een warmtepomp of zonneboiler. De warmtepomp komt in totaal aan 23 procent. Om warmtepompen en zonneboilers te stimuleren, tellen ze vanaf dit jaar zwaarder mee in de EPB-berekening.
(bron: Belga)