Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat. Meer info

Dossier Batibouw - Twee op de drie Belgische woningen bewoond door eigenaar

donderdag 26 februari 2015 15:55
Dossier Batibouw - Twee op de drie Belgische woningen bewoond door eigenaar

“Grootsteden tellen minder eigenaarswoningen” 

Twee op de drie woningen in België worden bewoond door de eigenaar ervan, in Vlaanderen zelfs zeven op de tien. In grootsteden, Brussel voorop, en aan de kust is het aandeel huurwoningen groter. Dat blijkt donderdag uit een analyse van de federale overheidsdienst Economie. De gegevens dateren wel van 2011.

Het percentage door de eigenaarswoningen is het hoogst in Vlaanderen (71 procent), en daarbinnen in de provincie Limburg (76 procent). Wallonië volgt wat verderop (66 procent), terwijl in het Brussels gewest maar vier op de tien woningen door hun eigenaar bewoond worden. 

De top tien van gemeenten met het kleinste aandeel woningen bewoond door de eigenaar bestaat zelfs alleen maar uit Brusselse gemeenten. Koploper is Sint-Gillis, waar maar een kwart van de woningen door de eigenaar bewoond wordt. 

Plattelandsgemeenten

In gemeenten als Glabbeek, Horebeke, Kortenaken, Linter, Geetbets en Donceel daarentegen, is circa 90 procent een eigenaarswoning. "Het zijn vooral plattelandsgemeenten waar het aandeel door de eigenaar bewoonde woningen (zeer) hoog is", stelt de FOD Economie. "Grootsteden tellen verhoudingsgewijs minder eigenaarswoningen." Ook aan de kust is het percentage woningen bewoond door de eigenaar "over het algemeen laag".

Van de buurlanden telt alleen het Groothertogdom Luxemburg een hoger aandeel door de eigenaar bewoonde woningen (69 procent). Het Verenigd Koninkrijk (65 procent), Frankrijk (59 procent), Nederland (57 procent) en Duitsland (48 procent) scoren lager.

Zuid-Europese landen tellen meer eigenaarswoningen dan België, maar vooral de voormalige Oostbloklanden steken erbovenuit met percentages van 80 procent en meer. Absolute koploper is Roemenië, waar 95 procent van de woningen door de eigenaar bewoond wordt. 

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...