Dossier Batibouw - Verplichte rookmelders ontbreken nog te vaak

vrijdag 22 februari 2019 11:00
Dossier Batibouw - Verplichte rookmelders ontbreken nog te vaak

Bron: Pixabay

“Vanaf 2020 verplichting in álle woningen” 

Hoewel rookmelders al meerdere jaren verplicht zijn in bijvoorbeeld huurwoningen en nieuwbouwwoningen, wordt die verplichting nog niet altijd goed opgevolgd. Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) lanceert daarom een grootschalige campagne. Vanaf volgend jaar zullen rookmelders trouwens verplicht zijn in álle woningen: minstens één rookmelder per verdieping. "Rookmelders kunnen levens redden", zegt Homans.

Daarom werd de voorbije jaren een rookmeldersverplichting ingevoerd. De toestellen zijn intussen verplicht in huurwoningen, nieuwbouwwoningen en woningen die worden gerenoveerd. En op 1 januari 2020 wordt de verplichting veralgemeend: vanaf dan zullen alle woningen in Vlaanderen over de nodige rookmelders of een rookdetectiesysteem moeten beschikken.

Veertig procent voldoet niet

De verplichting wordt echter niet altijd even goed opgevolgd. Op de huurmarkt bijvoorbeeld, voldoen vier op de tien gecontroleerde woningen niet aan de regels, zegt de minister. Om het belang van rookmelders nog eens in de verf te zetten, lanceert Homans volgende week een grootschalige campagne. Er zullen ook duizenden rookmelders en CO-detectoren worden uitgedeeld, onder meer op evenementen als Batibouw, dat gisteren de deuren opende op Brussels Expo.

De algemene campagne krijgt in de zomer een vervolg, specifiek gericht op verhuurders en huurders van studentenkamers en -studio's. In het najaar verschuift de focus dan naar maatregelen ter preventie van CO-vergiftiging.

(bron: Belga)

Het laatste vastgoednieuws in je mailbox?

Ik neem kennis van de gebruiksvoorwaarden

Lees meer nieuws over ...